Новини

МВР ще охранява Центровете за настаняване на бежанци

   
МВР ще охранява Центровете за настаняване на бежанци

МВР ще охранява териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците, а не както е сега - тази дейност да се извършва от частни фирми. Това реши парламентът с гласовете на 158 народни представители, които приеха на първо четене промените в Закона за МВР, предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС. Против бяха единствено от ПП-ДБ. Дебатите продължиха над три часа. 

В досегашната уредба съществува възможност МВР да сключват договор с Държавната агенция за бежанците за осъществяването на охрана от полицейски органи, но заради зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци възниква необходимост тази възможност да се вмени като задължение на МВР, казват вносителите. Предложението цели да осигури засилена и задължителна охрана на всички центрове с оглед предотвратяване на бъдещи инциденти. С приетата промяна в Закона за администрацията ще се даде възможност да се назначат нужните 1264 бройки по линия на "Гранична полиция" и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на пет центъра за настаняване. 

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС подчерта, че има форсмажорни обстоятелства:  

"Първо, не виждам нищо по-логично от това, и второ - между другото се чудя защо досега те не са охранявани от МВР, а разбирам, че са били охранявани от частни фирми. Аз смятам, че има проблем, вътрешен проблем. И този проблем е в Държавната агенция за бежанците, която, пак казвам, концептуално не разбира как да се справи с този въпрос". 

Репликираха Атанас Атанасов и Искрен Арабаджиев от ПП - ДБ, които заявиха, че няма да подкрепят предложението на коалиционните си партньори.

"Няма никакъв форсмажор, преекспониране на две хулигански прояви в София и опаковането им с това, че има някакъв проблем с бежанци, няма такова нещо", категоричен беше Атанасов. 

"Това, което се случва в последната седмица и две е умишлено създаване на казус плашене на българското общество", допълни Искрен Арабаджиев. 

"Имаме общо управление, защо с нас не беше съгласувано това действие", попита Атанасов. 

Парламентът реши да бъдат увеличени и щатните бройки на Главна дирекция "Гранична полиция", за да отпадне необходимостта от командироване на полицейски служители от други структури на МВР и дирекцията да може самостоятелно да охранява границите на страната с подготвени служители. 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14