Икономика

Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

   
Тревожно: Ще се стопим ли до 5 млн. души?

Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас, организиран от Регионалния академичен център на Българската академия на науките, ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още две варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт – оптимистичен и реалистичен.

И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват, посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас, с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество, съобщава БТА.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14