Новини

Проф. Иван Иванов: Най-ценният съвет на патриарха беше да можем да изслушваме другия

   
Проф. Иван Иванов: Най-ценният съвет на патриарха беше да можем да изслушваме другия

Най-ценният съвет на патриарх Неофит беше да можем да изслушваме другия и тогава да се изкажем. Патриархът не само обединяваше образа на богослова и на църквата, но и беше човек, който много помагаше - символ и на пеещият дядо владика. Това заяви проф. Иван Иванов от православната църква в Рим.
"Дядо Неофит успяваше да чува, водеше богата дипломатическа дейност и се съобразяваше с всички. Беше изключителен ерудит, духовно много извисен човек. Аз бях първият иподякон, който той подстрига в параклиса на Богословския факултет за Въведение Богородично. Беше мой духовен отец и изповедник дълги години и ми помогна и ми отвори пътя към църквата. Призова ме да стана патриаршески дякон. С търпение, смирение и много любов обединяваше хората", обясни той.

"Срещнах Дядо Неофит още когато бяхме студенти. Беше от старшите преподаватели, които ни изпитваха като кандидати за Духовната академия. Впоследствие беше първият ни декан в Богословския факултет. Първият ми спомен с него беше от момента, когато бях преминал успешно писмен изпит. Патриархът беше председател на комисията за устния изпит. Аз трябваше да отговарям по темата за Моисей в Египет. Пристъпих с много силна вяра", спомни си духовникът.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14