Новини

Румен Радев: Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ

   
Румен Радев: Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ

Няма да забравя думите на патриарха, че вярата в доброто трябва да ни обединява и крепи като народ. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев преди да влезе в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, за да отдаде почит на българския Патриарх Неофит, в отговор на въпрос какво помни от личните си срещи с него.

Още помня как той ме благослови още в началото на първата ми кандидат-президентска кампания, посочи президентът и допълни, че имаме много уроци, които да учим от Патриарх Неофит.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в траурната церемония по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, съобщиха по-рано от президентската институция. Около 13:00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще проведе среща с Вселенския патриарх Вартоломей.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която се води от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

Днес е вторият ден на национален траур, в който България се прощава и изпраща в последния му път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

След литургията в 11:30 ч. ще започне опелото на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП).

След края на опелото ще започне траурното литийно шествие от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", което ще премине по бул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител", бул. "Мария Луиза" и ще завърши пред митрополитската катедрала "Св. Неделя", където ковчегът с тялото на Патриарх Неофит ще бъде положен при гроба на екзарх Йосиф. 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14