Новини

С историческо литийно шествие България изпрати патриарх Неофит в последния му път

   
С историческо литийно шествие България изпрати патриарх Неофит в последния му път

С историческо литийното шествие с тленните останки на патриарх Неофит, от катедралата "Св. Александър Невски", България се прости с патриарх Неофит.

Тялото на българския патриарх бе положено в специален лафет, използван при погребението на Цар Борис III през 1943 година. Пред него са свещеници от Българската православна църква.

Още В шествието се включиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът-председателят в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, кметът на София Васил Терзиев, министри от правителството в оставка, народни представители, представители на чужди мисии у нас, на вероизповедания и на институции, военни, както и миряни.

Шествието е съпровождано от Гвардейския представителен духов оркестър.

Стотици хора са се събрали да изпратят патриарха в последния му земен път.

Преди това в катедралния храм бе отслужена архиерейска заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, която бе водена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който сега е наместник на Светия синод.

В катедралния храм бе отслужено и опело на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, възглавено от Вселенския патриарх Вартоломей в съслужение с представителите на Поместните православни църкви и с архиереите на Българската православна църква - Българска патриаршия БПЦ-БП.

Погребаха патриарх Неофит

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14