Новини

Деканът на Богословския факултет: Дядо Неофит се отличаваше с умението да прощава

   
Деканът на Богословския факултет: Дядо Неофит се отличаваше с умението да прощава

"Самата дума "монах" етимологически означава, че това е един сам човек, човек, който се отделя от нещо. Служението на дядо Неофит е започнало в Троянския манастир. Интересното обаче е, че има монаси, които поради различни събития не са прекарали живота си в манастир. Негово Светейшество е бил преподавател по музика в нашия факултет. Когато се връща от Русия със специализацията си, започва да преподава. Той е монах, но работи в Богословския факултет", каза деканът на Богословския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Ивайло Найденов пред Bulgaria ON AIR.
Впоследствие от 1989 година, когато е избран за ректор на духовната академия, до 1991 година, когато става декан на Богословския факултет, той живее в деканата на Богословския факултет, където има малко апартаментче.

"Това при него е много интересно, защото от една страна има един монашески живот, а същевременно той е постоянно в цивилизацията, което никак не е лесно, защото изкушенията пред един монах в цивилизацията са много повече, отколкото в манастирските стени. В това отношение аз бих казал, че това дори е някакъв подвиг. Представете си този красив млад мъж, безспорно с интереси от другите към него, той е живял в центъра на София и се е опитвал да води монашески начин на живот", каза Найденов.

Според него датата, на която патриарх Неофит почина, има своето небесно знамение.

"Предишната събота си дадохме прошка с нашите покойници на Задушница, а седмица по-късно следва и неделята на всеопрощението. Влизаме в дните на Великденския пост и тези дни трябва да влезем в едно по-особено състояние. Това състояние трябва да е подготвено от едно пречистване, а именно да простим на всички и да нямаме лоши мисли. В неделята за нас е символично даване на прошка. Дядо Неофит, ако има нещо, което го отличава коренно, бе умението да прощава", отбеляза Найденов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14