Новини

Габриел: Българските моряци от кораба Руен са освободени, в добро здраве са

   
Габриел: Българските моряци от кораба Руен са освободени, в добро здраве са

Екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", в който са и седем българи, е освободен днес, с помощта на индийските военноморски сили. Това съобщи вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, цитирана от Министерството на външните работи (МВнР).

Всички моряци са в добро здраве и в момента се полагат усилия за тяхното своевременно завръщане в България, посочват от ведомството.

Корабът „Руен“ с осем български, девет мианмарски и един анголски гражданин на борда бе превзет от пирати в Арабско море през декември миналата година. МВнР е в тясно сътрудничество с всички компетентни институции, задграничните представителства на Република България в региона и международните партньори и се ангажира активно в усилията за освобождаване на българския екипаж.

Днес в МВнР бе повикан и индийският посланик в София, като бе отправена допълнителна молба към индийската страна за съдействие и предприемане на всички възможни действия за опазване на живота и здравето на екипажа, пишат от МВнР.

По-рано днес военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал отвлечения товарен кораб "Руен" и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските военноморски сили, цитиран от Ройтерс.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14