Новини

Капитан Александър Калчев: Предполагам, че до 15 дни освободените моряците ще се приберат у дома

   
Капитан Александър Калчев: Предполагам, че до 15 дни освободените моряците ще се приберат у дома

След повече от три месеца в плен екипажът на кораба „Руен” вече е на свобода.  Всички моряци са в добро здраве. В момента се полагат усилия за тяхното завръщане в България.

Операцията по освобождаването се е провела от индийския флот, който е прихванал отвлечения товарен кораб и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат. Операцията е продължила повече от 40 часа на 2600 км от бреговете на Индия.

Операцията е приключила успешно. Арестувани са били 35 пирати. Те са на борда на единия от двата кораба, които бяха в района. Нашият екипаж се намира в добро здраве. Това каза по NOVA капитан Александър Калчев, изпълнителен директор  на БМФ.
„Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат”, добави той.

„С помощта на индийските военноморски сили, екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб "Руен", сред които и седем български граждани,  беше освободен. Освободени са и седемте български моряци.  Всички те са в добро здраве. Намират се на борда на индийския военен кораб.

Той способства за тяхното освобождаване. Полагаме усилия за тяхното своевременно завръщане в България, заяви на извънреден брифинг в МС вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14