Икономика

Паскал Донахю: България може да бъде част от еврозоната през 2025 г.

   
Паскал Донахю: България може да бъде част от еврозоната през 2025 г.

България може да бъде част от еврозоната догодина – увереност в успешното присъединяване на страната ни към единната европейска валута изрази лидерът на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София на 15 март. В специално интервю за "Неделя 150" по Българското национално радио Донахю изрази надежда България да продължи да води благоразумна фискална политика. Марта Младенова разговаря с Паскал Донахю, който ръководи заседанията на неформалната група на министрите на икономиката и на финансите на държавите – членки на еврозоната.

Донахю е убеден, че 2025-та България може да започне разплащане с евро, дори това да не се случи точно от първия ден на годината. През юни – тоест след няколко месеца, се очакват редовните доклади, но тогава инфлацията все още може да е по-висока от изискуемото. Затова питам Донахю – може и трябва ли България да разчита на гъвкавост при оценките, за да получи зелена светлина за еврозоната?

"Има възможност правителството да поиска последваща оценка на икономическото представяне след регулярния доклад за готовността за присъединяване, който се очаква преди лятото. Тази възможност съществува. Изпълнението на критериите за присъединяване се оценява много прецизно и честно. Досега участвах в много оживена дискусия по темата. Мисля, че много важно за българската икономика да докаже, че категорично е изпълнила критериите от Маастрихт, необходими за въвеждането на еврото. Отново подчертавам, че възможността за последваща оценка съществува, ако правителството реши да я използва.

Имам две препоръки. Първата е да продължите да пазите държавния дълг нисък и да не поемате големи нови задължения. Втората – да направите всичко възможно да понижите инфлацията. Това не са просто „задачи“, които изпълнявате, за да въведете еврото. Начинът да се грижите за икономиката и за хората минава през изпълнението на тези мерки", уточни Паскал Донахю.

"Мисля, че доверието да се пътува и инвестира в България ще бъде много голямо. За тези, които искат да дойдат тук и са от държава от еврозоната, няма да се налага да обменят валута. Същото важи и за българите, които искат да пътуват до страни – членки на единния валутен съюз. Няма да има никакви такси за превалутиране.

За бизнеса, особено за компаниите, които искат да изнасят продукция, ще има много позитиви. Знаете, българската икономика е експортно ориентирана. С въвеждането на еврото износът към страни от еврозоната ще стане по-сигурен и по-евтин. Има много позитиви. Убеден съм, че въвеждането на еврото ще отвори и огромни възможности пред българската икономика", посочи Паскал Донахю.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14