Новини

Руснаци масово се наредиха на опашки за протеста По пладне срещу Путин

   
Руснаци масово се наредиха на опашки за протеста По пладне срещу Путин

Хиляди руски граждани се наредиха масово в избирателните секции до 12:00 часа неделя, както в цяла Русия, така и на десетки места по света, включително в София, за да се включат в протеста "По пладне срещу Путин”.

В акцията руснаците, които се противопоставят на стопанина на Кремъл, отидоха до избирателните секции по обедно време, за да гласуват с невалидна бюлетина или да подкрепят един от тримата кандидати за президентския пост наред с Путин, който се очаква да спечели съкрушителна победа. Други пък казаха, че на бюлетината за гласуване ще напишат името на опозиционера Алексей Навални, който почина миналия месец в затвор в Арктика. Преди да почине Навални подкрепи плана "По обяд срещу Путин" в съобщение в социалните мрежи, подготвено от адвокатите му.

"Последният призив на съпруга ми към руснаците е да участват в кампанията "На пладне срещу Путин". Същността ѝ е, противниците на Путин да отидат в избирателните секции по обед на 17 март. Целта на тази акция не е да повлияе на резултатите от гласуването, които така или иначе ще бъдат фалшифицирани, нито е да бъде подкрепена някоя от марионетките на Путин, допуснати до изборите. Алексей искаше това да бъде общоруска протестна акция, демонстрираща фалшивостта на изборите на Путин и готовността на руското гражданско общество да продължи съпротивата", написа тези дни съпругата на Алексей Навални Юлия.

Кремъл определя политическите съюзници на Навални - повечето от които са базирани извън Русия - като опасни екстремисти, които искат да дестабилизират страната в интерес на Запада.

Информацията за протестната акция все още не е обобщена, но независими руски издания и медийни канали изобилстват от снимки и видеоматериали, на които се виждат огромни опашки.
Първите опашки към избирателните секции започнаха да се образуват в Далечния изток, след това в Сибир и Урал. В Новосибирск кметството обясни тълпите от избиратели като "провокативни действия“ и засилени мерки за сигурност. В Москва и Санкт Петербург се образуваха опашки на обекти както в централните райони, така и извън центъра.

Екипът Алексей Навални предаваше как протича тя в канала си "Навальный LIVE" в ютуб.
Огромната територия на Русия обхваща 11 часови зони, поради което е трудно да се прецени колко хора са се включили в протестите, посочва Ройтерс. Дължината на опашките във всяка избирателна секция, показан на канала на Навални, варираха от няколко десетки до няколкостотин души.

Журналистите на Ройтерс видяха увеличение на потока гласоподаватели, особено на по-млади хора, по обяд в някои избирателни секции в Москва и Екатеринбург, като опашките бяха от по няколкостотин души, а на някои места - хиляди.

Според Леонид Волков, помощник на Навални в изгнание, който беше нападнат миналата седмица във Вилнюс, стотици хиляди са се стекли в избирателните секции в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и други градове.

Полицията отговори на акцията с арести. ОВД-инфо досега информира за арести в 16 града, включително Москва, Санкт Петербург, Казан, Волгоград, Уфа, Иркутск, Барнаул и Челябинск.

Десетки хора, наредили се за опашка, за да пуснат бюлетина по обяд като част от обявените протести в последния ден на руските президентски избори, са били арестувани, съобщи ДПА.

Правозащитният медиен проект "ОВД-инфо“ в ранния следобед е преброил около 70 ареста, половината от които в град Казан, на около 700 км източно от Москва. Съобщава се също така за арести в столицата и в Санкт Петербург.

Мнозина от арестуваните са отишли да гласуват точно по обяд като част от протестната кампания "По пладне срещу Путин“, целяща да демонстрира съпротива срещу начина на провеждане на изборите. Протестът беше подкрепен от последователите на Алексей Навални – руският опозиционер, починал миналия месец в наказателна колония в северната част на Русия.

Част от арестите не са били извършени в пределите на избирателните секции. Според докладите една от активистите е била задържана на излизане от дома си в Санкт Петербург. Някои от задържаните са били освободени малко след това.

По света

Руските граждани масово дойдоха в избирателните секции в 12:00 часа в големите градове в чужбина. По това време беше обявена кампанията "По пладне срещу Путин“, пише The Moscow Times.

"Никога не е имало толкова много хора тук на избори“, каза пред телевизия "Дожд“ от Париж икономистът Сергей Гуриев. По думите му в руското посолство има огромна опашка, която е започнала да се образува преди обяд.

В Лондон хиляди хора се редяха на опашка в почти пълна тишина, за да гласуват в руското посолство, посочва Ройтерс.

В Берлин опашката пред посолството се простираше на няколко пресечки, като бяха преброени най-малко две хиляди души. Юлия Навалная, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални също бе на опашката в Берлин.

Една от най-големите опашки се изви пред посолството в столицата на Киргизстан Бишкек.

Там дойдоха около две хиляди души, съобщава The Insider. Според Василий Дамов, който наблюдава изборите в посолството, избирателната секция там е разположена в палатки на улицата, извън стените на сградата на дипломатическата мисия. Очевидци казаха пред Mediazona, че опашката се е проточила около 230-240 метра по булевард Манас и улица Киевская.

Руснаци започнаха да се събират пред посолството в столицата на Армения Ереван час преди митинга "По пладне срещу Путин“. Според оценки на кореспондент на телевизия "Дожд" опашката е достигнала 600 метра. Много граждани дойдоха от Грузия, тъй като гласуване на президентските избори в Русия не беше организирано в тази страна.

Подобна ситуация се наблюдава в двата най-големи града на Казахстан Астана и Алмати. В Алмати край сградата на руското генерално консулство се образува опашка от няколкостотин метра, съобщава кореспондентът на Дойче веле. Много хора просто ръкопляскаха по време на протеста. Очевидци смятат, че на опашка чакат поне 400 души.

Приблизително толкова са дошли да гласуват и в столицата на Узбекистан Ташкент. "Дори не виждам къде можете да чакате на опашка“, каза един от участниците в акцията пред изданието "Верстка“.

До обяд 400 души се бяха събрали в руското консулство в Сидни, Австралия, съобщава "Сота“. Там беше определен един ден за гласуване, така че в дипломатическата мисия дойдоха както противници, така и поддръжници на Путин. Полицаите ги разделиха от различни страни на пътя. Путинистите издигнаха пилони с руски трикольори и табло с надпис "НАТО ще се разпадне!” и пускаха "патриотични” песни. Опозицията разпъна плакати срещу войната, Путин и в памет на Алексей Навални, мнозина дойдоха с тениски със знамето на Украйна.

Няколкостотин души се събраха в руското консулство в Пукет, Тайланд. На опашката звучеше песента "Промени“, а на пристигналите се раздаваше вода, съобщиха очевидци. "По пладне срещу Путин” в посолството в Банкок протича при 35-градусова жега. Служители в секциите разказват, че предишните дни са идвали по 2-3 души да гласуват на час и не са били подготвени за такъв брой хора.

Опашки пред избирателните секции се наблюдават и в китайските градове Шанхай и Пекин. В столицата по обяд имаше блъсканица пред руското посолство. "Веднага започнаха да идват много хора. Всички, които пристигнаха по-рано, казаха, че сутринта няма такава опашка“, отбеляза абонат на "Верстка“.

Още около 100 души дойдоха в консулството във виетнамския Хо Ши Мин. Според очевидец опашката се образувала само за 10 минути. Подобна ситуация възникна в Дананг и Ханой. Времето за изчакване в някои райони достигна час.

В столицата на Южна Корея Сеул до 11:45 часа пред руското посолство се изви опашка от 100 души. Както казаха очевидци, след 15 минути още няколкостотин души се приближиха до дипломатическата мисия и в резултат на това опашката се простира на половин километър. Протестът се проведе и в Токио, Япония.

В София

Стотици граждани на Руската федерация се наредиха на опашка пред посолството в София точно в 12 ч., за да гласуват протестно в президентските избори.

 

Сн. БГНЕС

 

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14