Новини

Асен Василев за преговорите за правителство: Умерен оптимист съм

   
Асен Василев за преговорите за правителство: Умерен оптимист съм

Фактът, че продължава преговорният процес, е добър знак. Аз съм умерен оптимист. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос оптимист ли е, че при преговорите между ГЕРБ – СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" ще бъде излъчено правителство.

Основният фокус в тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите девет месеца и до края на мандата, заяви Василев.

Той посочи, че от парламента зависи дали ще е министър на финансите в евентуално правителство с премиер Мария Габриел: "Преговарящите могат да направят предложение, но в крайна сметка решението ще бъде взето в парламента".

В отговор на въпрос финансовият министър в оставка отбеляза, че е решение на Мария Габриел дали ще той ще е министър в екипа ѝ: "Има вскякави варианти. Г-жа Габриел има правото да впише министрите, които преценява, в папката, с която ще отиде при президента".

Гледам на себе си като на човек, който си върши работата. В момента основната ни цел е да вкараме България в евроозната и работим изкллючително усилено за това, посочи Асен Василев.

При формирането на кабинета "Денков" имаше много ясна законодателна и правителствена програма. Трябва да бъдат сформирани новите ръководства на регулаторите, това да не става "на тъмно". Трябва да се заложи правителствена и законодателна програма за следващите девет месеца. Това е един доста сложен и амбициозен процес. Това означава промяна на институцииите в България, отбеляза министърът на финансите в оставка.

Той коментира, че очаква министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев да остане на поста си и в евентуалния следващ кабинет.

В момента целим България да си довърши интеграцията в основните евроейските структури – Шенген и евроозната, и да направим така, че регулаторите да си вършат работата, а да не са на телефонни позвънявания. Затова трябва да има много ясни правила при подбиране на ръководителите на регулаторите, както и на службите. Трябва да има гаранция, че те ще работят в полза на гражданите. Ако спечелим тази битка, България ще бъде на съвсем различно място в следващото поколение, заяви Асен Василев.

Голяма част от трудните реформи започнаха в първите девет месеца, а някои от тях, като конституционните промени, бяха и завършени. В следващите девет мсеца истинската битка е попълването на тези органи да стане по прозрачен начин. Всичко друго са дребни движения по терена, каза още министърът на финансите в оставка.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14