Новини

Без споразумение за коалиция и министри: ГЕРБ предложи кабинет, но загуби досегашните си партньори

   
Без споразумение за коалиция и министри: ГЕРБ предложи кабинет, но загуби досегашните си партньори

След десет дни на напрежение преговорите за коалиционно споразумение и нов ротационен кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" се провалиха, а най-голямата парламентарна група връчи на президента списък с кандидат-министри, зад който обаче остана сама. Доскорошният ѝ партньор в управлението обяви, че номинираните кандидати не са дали съгласие да участват и ще поиска имената им да бъдат оттеглени.

Все още не е известно какви ще са следващите ходове на ГЕРБ, още повече, че "Продължаваме промяната - Демократична България" отхвърля възможността за съвместни действия без да е подписано коалиционно споразумение, в което са определени отговорностите за бъдещи реформи и за избора на представители в ключови съдебни институции и държавни регулатори. Намирането на подкрепа с помощта на други парламентарни групи не е невъзможно, но може да се окаже сложно от имиджова гледна точка в навечерието на евровота и пред заплахата за предсрочни парламентарни избори.

Президентът незабавно подписа предложение до Народното събрание да одобри номинираната за премиер Мария Габриел и указът вече е публикуван в извънреден брой на "Държавен вестник" утре сутрин. Това формално позволява на Народното събрание да гласува във всеки момент. Проблем обаче ще се окажат показаните днес от министрите на "Продължаваме промяната - Демократична България" декларации, в които те заявяват, че не са давали съгласие за номинации и не искат да бъдат избирани в кабинета на Габриел. 

Юристи коментираха, че няма законови пречки част от състава на проектокабинета да бъде променен преди гласуването, но избирането на кандидати ще трябва да върви с нови разговори за подкрепа, независимо дали с досегашните партньори или други партии.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обвиниха ГЕРБ в симулация на преговори и съвместни действия с ДПС за "взривяване" на възможностите за постигане на съгласие. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов повтори тезата си от неделя вечер, че причината е невъзможността на

ГЕРБ да договори екслузивна роля на ДПС и лидера ѝ Делян Пеевски
при попълването на органите на съдебната власт,

които се избират с мнозинство от две трети от депутатите. В понеделник Пеевски разпространи съобщение, че в петък (15 март) е имал разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" за съгласуване на текстовете, свързани с квалифицираните мнозинства. "Заедно изработихме много добри текстове, които бяха одобрени от ГЕРБ", зави той тогава. От коалицията не са коментирали думите му.

ГЕРБ ще обяви намеренията си рано сутринта в сряда

(20 март) в кулоарите на Народното събрание. Не известно дали пред микрофоните ще застане лидерът на партията Бойко Борисов. Той не е коментирал преговорите за кабинет от петък насам. По-рано през деня съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обвини Борисов, че не е участвал преговорите и дори не си вдигал телефона.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14