Новини

Продължава пренареждането на жълтите павета в София

   
Продължава пренареждането на жълтите павета в София

Четири месеца след пренареждането на жълтите павета в понеделник започна отново наместването им. "Към този момент са демонтирани пет от профилите, възстановен е керамичният паваж, фугите са запълнени с пясък и възстановеният участък се наблюдава", обясниха от Столична община. 

Екипите на Столичната община са установили огъване на профилите, разместване на паветата и частично пропадане.

Пренареждането на паветата.
СНМИКА : КОНСТАНТИНА КОСТОВА
Пренареждането на паветата. СНМИКА : КОНСТАНТИНА КОСТОВА 

Работната група с участие на преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Минно-геоложкия университет, строители, проектанти, надзор и експерти на общината е взела решение профилите да бъдат поетапно демонтирани и да се възстанови керамичния паваж и при необходимост да се префугира. Дейностите ще се извършват поетапно в часовете, в които има по-малко трафик, обясняват още от общината.

Както "24 часа" писа и след двата опита за оправяне на настилката не е ясно как 116-годишните златни павета могат да се положат така, че да не мърдат. Те бяха пренаредени за първи път през юли 2022 г. като част от ремонта на Зона 4 от центъра на София. Още през септември същата година обаче паветата се разкривиха. Общината не прие некачествения ремонт и не плати предвидените 206 хил. лв. Изпълнителят обясни, че при реденето е спазена автентична технология, съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство. Причината е, че жълтите павета са обявени за недвижим паметник на културното наследство от национално значение. Това е станало през 2013 г. по предложение на общинския съветник проф. Вили Лилков. Според закона обаче, когато нещо е културно наследство, то следва и да се ремонтира по оригиналната технология, по която е направено.

Затова и институтът отказва да разреши използването на епоксидна смола или друго свързващо вещество при ремонта на паветата и те трябва да се пренареждат по най-старата технология - направо върху пясъчна основа.

През лятото на миналата година, когато се стигна до второ пренареждане, се направи работна група за технологията с представители на института, общината, Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), Минно-геоложкия университет, строители и проектанти. Именно от експертната група идва идеята да се използват четири метални Т-образни профила, между които да се наредят паветата, но отново само върху пясъчна основа - без свързващи вещества. Тя е приета по предложение на проф. Димитър Назърски от УАСГ.

Пренареждането ще продължи и в следващите дни. 
СНМИКА : КОНСТАНТИНА КОСТОВА
Пренареждането ще продължи и в следващите дни. СНМИКА : КОНСТАНТИНА КОСТОВА 

Сега се оказва, че технологията е неудачна, защото металните елементи са взели да стърчат и създават опасност за автомобилното движение.

"Ние сме направили това, което нашият възложител - Столичната община, ни е възложил. Сложихме профилите, независимо, че резултатът ни беше ясен още тогава", обясниха от "Трейс" АД. Вече махнали два от елементите по нареждане на общината, а скоро ще махнат и другите два.

"Премахнати са два от профилите в дясната пътна лента в западна посока, възстановен е керамичният паваж, фугите са запълнени с пясък, възстановеният участък се наблюдава", описаха и от Столичната община спешните действия, предприети към момента.

Целият проблем идва от това, че при полагането на "златния килим" в центъра на столицата преди столетие не е съществувало съвременното автомобилно движение. Технологията, по която паветата са редени в началото на ХХ век - върху "пясъчна възглавница" без свързващ елемент, дава сигурност за пешеходци и до 50 коли на ден. Навсякъде в Европа, където има такава настилка, максимумът натоварване е до 200 коли на денонощие, разказват експертите. По бул. "Цар Освободител" обаче преминават между 6 и 10 хил. автомобила на ден, част от тях са по над 3,5 т. И паветата, редени постарому, просто няма как да издържат. През 60-те години на миналия век също е правен основен ремонт на емблематичната настилка, но тогава е била използвана специална епоксидна смола българска разработка.

Мъките с ремонта на ремонта на паветата миналата година доведоха и до разследване от Европейската прокуратура за евентуална корупция и злоупотреба със средства на ЕС за възстановяване на историческия център на града. То още не е приключило.

Фирмата изпълнител "Трейс Груп Холд" извърши за своя сметка пренареждането в участъка от "Цар Освободител" между ул. "15 ноември" и бул. "Васил Левски".


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14