Новини

Пеевски: Христо Иванов иска предсрочни избори, той бута страната в безвремието

   
Пеевски: Христо Иванов иска предсрочни избори, той бута страната в безвремието

Човекът, който хвърля в момента в избори страната, се казва Христо Иванов и трябва неговите партньори да кажат: Христо, седни си на столчето“, коментира съпредседателят на ДПС Делян Пеевски относно политическата криза, след като от ПП-ДБ отказаха да подкрепят проектокабинета на Мария Габриел.

Пеевски заяви, че Христо Иванов се опитва да овладее съдебната власт в полза на олигархията, но не успява.

"Като ги слушам нищо старо не е забравено и всичко това го прави само един човек - Христо Иванов, който иска избори, за него няма смисъл да остава, резултатите им падат и те искат избори, за да могат да вземат каквото могат", отсече той.

Според него ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да направят правителство и да бъдат отговорни.

"Аз не мога да разбера всички тези обяснения, които валят и размяна на това с кой сме по-приятели. Отдавна съм казал и на двамата съм приятел, но съм приятел и на България и заради това всичко се е случвало и сме работили с тях. Христо Иванов не мога да разбера какво обяснява той за това споразумение при положение, че текстът, за който говори, лично сме го написали с Кирил Петков и е съгласуван с ГЕРБ и ние нямахме никаква претенция към това споразумение и всичко беше изяснено. Благодаря на моя приятел Кирил, който каза, че това не е било тема и ДПС не е тема, но има други две точки, по които са спорили – за службите и за следствената тайна", коментира Пеевски.

"За службите не мога да разбера каква е точно темата. Истината е, че два пъти е имало решения за смяна на шефа на ДАНС, първо с генерал Атанасов, който обмисли и отказа и след това със съветника на Николай Денков – г-н Марков, на която Кирил Петков се противопостави след време, след като първо одобри", посочи той и добави, че за ДПС службите работят изключително добре, структурирани са добре и няма нужда от смяна на ръководствата.

"Началниците на тези служби работят по най-добрия начин с нашите западни партньори и за нас те трябва да си останат“, смята Пеевски.

Според него обаче явно има желание за политическо овладяване на службите, като за момента има едно политическо назначение в ДАНС и то е на бившия депутат от ПП-ДБ Петър Петров.

"За следствената тайна, че не са се разбрали си е тяхно решение, ние щяхме да сме против, защото това е абсурдно да се изнася следствена тайна. Видях, че хората с които правихме Конституцията, не знаеха какво се прави с мандата. Цялата Конституция реално е направена от Христо Иванов и Славов с наше участие, Борисов само подкрепяше. Христо Иванов е бил всеки ден в моя кабинет и му казах преди две седмици, че номерът му с врага ДПС няма да мине, след като ми разви пред мен как иска избори, защото не му се случват нещата с промените на главен прокурор, шеф на административния съд, шефа на КПКОНПИ, защото той има само една цел - овладяването на тези институции в полза на олигархията", каза Пеевски.

"Ако олигархията иска да превземе съдебната власт, с всички демократични средства ще го спрем", закани се той.

 

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14