Икономика

Изнасяме за САЩ компютри и електроника и то основно за Калифорния

   
Изнасяме за САЩ компютри и електроника и то основно за Калифорния
  google

Българският износ за САЩ представлява основно стоки с висока добавена стойност, като компютри, електроника, промишлени изделия, химикали и първични метали. Това показва новото, 21-во издание на доклада „Трансатлантическата икономика“, финансирано от Американските търговски камари в Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Люксембург, Словения и Швеция. То обхваща периода на 2022 г., пише economic.bg.

Общо за годината България е изнесла стоки за САЩ на стойност 1.5 млрд. долара. С други думи – САЩ купуват 2.3% от общия стойностен обем на стоките, които България изнася за света.

Според събраните данни България изнесла за САЩ най-вече компютри и електроника на стойност 224.4 млн. долара през 2022 г., което представлява ръст с около 16%. Експортираните машини са на второ място като дял, но са с ръст от 100% до 206.5 млн. долара.

Данните показват още, че основно българският износ отвъд Океана е към Калифорния, където се намира т.нар. Силициева долина. Натам отива около 10% от общия експорт на България към всичките 50 американски щати. През 2022 г. износът към „Златният щат“ расте на годишна база с 67% до 159.3 млн. долара.

На второ място се нарежда Ню Джърси, закъдето са отишли български продукти на стойност 124.8 млн. долара. На трето място е Масачузетс със стойностен обем от 101.7 млн. долара. Мисури и Ню Йорк допълват топ 5.

Щатите основни вносители на български стоки

САЩ пък имат изнесени стоки за България на обща стойност 513 млн. долара, което значи, че търговското салдо на България с Щатите е силно положително. Основно износът е под формата на транспорт и оборудване и машини. Износът на енергийни продукти за България също се увеличава през годината, в която руският „Газпром“ спря доставките на газ за България – с 30%.

Щатите с най-голям износ на стоки за България са Тексас (120.3 млн. долара), Калифорния (70.3 млн. долара) и Джорджия (63 млн. долара). Топ 5 допълват Айова и Илинойс.

Щатите основни износители на стоки за България


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14