Икономика

Цените на хотелите за Великден ще са с около 10-15% по-високи

   
Цените на хотелите за Великден ще са с около 10-15% по-високи
  google

До Великден остава повече от месец, но въпреки това вече има записвания за почивки по морето в серията от почивни дни покрай празниците. 
 
Най-сериозен е интересът от страна на румънските туристи, каза Станислав Стоянов, заместник-председател на Съюза на хотелиерите "Златни пясъци", който е и собственик на хотел в курортния комплекс, цитиран Радио Варна. Интерес има и от други близки до нас държави, включително и от Северна Македония. По-голяма част от българите пък ще пътуват основно до Гърция и Турция.
 
Над 90% от хотелите в курортните комплекси ще работят за Великденските празници, каза още Стоянов, а основна причина за това е и близостта с началото на активния летен сезон. Неговата надежда, както и тази на колегите му, е с Великденските празници да се получи и удължаване на сезона, защото свитостта с до 60 дни активен сезон се е отразила негативно на бранша.
 
От браншът казват, че се надяват на хубаво време за Великденските празници без дъждове, защото много от румънските туристи следят до последно какви ще са температурите.
 
Той допълни, че България вече възвръща позициите си на Западния пазар и интерес към страната ни за лятото има от държави като Испания, Англия, а също и Франция и дори и отново от Германия.
 
"В това отношение разчитаме на летищата във Варна и Бургас да подобряват условията за да може повече самолети да пристигат", каза Станислав Стоянов. По думите му, туристическия бранш все още се възстановява от кризата покрай пандемията. Заради инфлацията и повишените разходи се очаква и скок на цените с около 10-15%.
"Това ни е много болна тема, защото когато сме още в т.нар. рекламен сезон, когато и цените са най-ниски, хотелите работят на "празни обороти". Първо, самият пазар не позволява да се вдигат много цените за да можем да сме конкурентноспособни на Гърция и Турция. В същото време всичко поскъпва. Инфлацията, въпреки че ни убеждават, че е 3%, тя е много по-голяма. Разходите нарастват сериозно и затова и има леко завишение на цените в сравнение с миналогодишните", обясни Станислав Стоянов.

Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14