Свят

Натаниъл Копси е новият посланик на Великобритания у нас

   
Натаниъл Копси е новият посланик на Великобритания у нас

Натаниъл Копси е назначен за посланик на Негово Величество в Република България, наследявайки Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба. Той ще встъпи в длъжност през август 2024 г.

Преди това Копси е работил в кабинета на министъра на външните работи на Обединеното кралство като главен писател на речи, обхващайки целия спектър от въпроси по външна политика на Обединеното кралство. По-голямата част от кариерата му е съсредоточена върху Европа, особено върху Европейския съюз и Източна Европа.

През 2015 г. той се присъединява към правителството на Обединеното кралство, за да работи по въпросите на ЕС, включително предоговарянето през 2015 г. и референдума през 2016 г., Впоследствие работи по Брекзит, а след пълномащабната инвазия на Русия през 2022 г. започва да работи по въпроси, свързани с Украйна, съобщават от посолството.

Преди да се присъедини към Дипломатическата служба, Натаниъл Копси е академик, впоследствие професор по политика.

Говори български език, а към него в София ще се присъедини и семейството му.

"За мен е чест и удоволствие да се преместя в България, като посланик на Великобритания. Никога досега партньорството ни не е било толкова важно, колкото е днес. От образованието до отбраната, от технологиите до търговията, ние работим в по-тясно сътрудничество от всякога, демонстрирано от посещението на лорд Камерън миналия месец. Моята основна цел ще бъде да укрепя още повече нашето жизненоважно стратегическо партньорство. България е изключителна страна със славно минало и голямо бъдеще. Семейството ми очаква с нетърпение да се преместим по-късно тази година и да намерим много нови приятели", заяви Натаниъл Копси.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14