Свят

Германия одобрява частична легализация на канабиса от април

   
Германия одобрява частична легализация на канабиса от април
  google

Горната камара на германския парламент Бундесратът даде ход на частичната легализация на канабиса.

Законът се подкрепя от правителството и вече беше приет в Германия, но можеше да бъде осуетен от Бундесрата, който се състои от делегати на правителствата на 16-те германски провинции.

Някои представители в камарата спориха за негативните последици от закона, а предложението за изпращане на закона в Комисията по медиация заплашваше да забави прилагането на закона. Предложението обаче не получи достатъчно гласове, което разчисти пътя за легализирането на канабиса на 1 април.

Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах отново се застъпи за политиката, като заяви, че предишният подход по отношение на наркотиците се е провалил и това е довело до черен пазар.

Какво позволява новият закон?

- На възрастните, навършили 18 години, ще бъде разрешено да носят до 25 грама канабис за собствена консумация.

- Публичната консумация ще бъде разрешена, стига да не е в близост до деца или до спортни съоръжения. Но ще бъде забранена в пешеходните зони между 7 и 20 ч.

- На възрастните ще бъде разрешено да съхраняват до 50 грама от наркотика у дома, както и да държат три растения за домашно отглеждане.

- Специални клубове за канабис ще имат право да отглеждат и закупуват наркотика в ограничени количества от 1 юли 2024 г. Клубовете могат да имат до 500 членове.

- Канабисът ще остане забранен за непълнолетни лица.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14