Новини

Мария Габриел: Трябва да направим всичко възможно да няма нови избори

   
Мария Габриел: Трябва да направим всичко възможно да няма нови избори

"Трябва да направим всичко възможно България да не се окаже в ситуация на нови избори. Бяхме в тази ситуация преди 9 месеца и тогава в името на националния интерес заявихме, че искаме да дадем на страната стабилност". това каза в "Панорама" по БНТ вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Ротация или избори?

Тя потвърди, че преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължават, но отказа да влезе в детайли, докато разговорите окончателно не приключат. Обясни, че с връщането на изпълнения мандат на президента е дала шанс преговорите да продължат до последния момент.

"По Конституция съставът на правителството става ясен и се гласува, когато вече е в Народното събрание".

По думите й Николай Денков е подал оставка без предупреждение.

"Ротацията трябваше да е един технически въпрос. Водиха се преговори в продължение на много дни, които започнаха да оставят усещането за губене на време. Затова в понеделник, когато отидох да взема мандата от президента, бях заедно с Кирил Петков, с академик Денков и казахме, че имаме нужда от още малко време".

За състава на Министерския съвет

В списъка с министри няма нито едно неизговорено име, заяви Габриел.

"Нямаме право да не отговорим на онези 40% от българите, които не искат избори. Нямаме право да не отговорим на онези граждани, които искат реформи, еврозона, които искат България да заеме достойно европейско място. Аз лично нямах право да тласна страната към нови избори, преди да е изчерпана каквато и да възможност за преговори".

Министрите, които сега искат да се оттеглят, са поели ангажимент за 18-месечен период, коментира още тя.

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са били конструктивни, а към 15 март са имали почти готов текст на споразумение. Именно тогава обаче, според Мария Габриел, е започнало тласкането към втория мандат. По отношение на Министерския съвет е трябвало да бъдат дискутирани още две имена - за Министерството на отбраната и на енергетиката.

"В този момент имах и друго предложение - да остане сегашният състав на правителството, да си дадем ое няколко дни да се финализира споразумението и в него вече има ясни механизми, водещи до ясна отговорност за двете групи".

Нямам нищо лично против министър Тагарев - каза Мария Габриел.

Споразумението

Преди 9 месеца партията победител на изборите отстъпи първия мандат в името на националния интерес, коментира вицепремиерът в оставка. Разработваното споразумение до момента е в обем от 14 страници и в него се казва, че двете управляващи партии искат да носят отговорност за съвместно управление.

"Ние трябва да имаме законодателна, управленска програма, която да върви паралелно, да е съгласувана между двете групи, за да може в Народното събрание да има ритъм, който да следва зададеното от Министерския съвет".

За извинението от Асен Василев

Мария Габриел посочи, че не иска лично извинение от финансовия министър в оставка:

"Искам извинение за всички онези жени, майки, професионалисти, които отговорно заемат високи позиции. Извинение за това, че в едно правителство и един екип уважението между мъжете и жените е принцип, от който няма да отстъпя".

За отношенията с ДПС

Няма ангажимент по отношение на ДПС да участва в управлението, но един от текстовете в споразумението, свързан с регулаторите, е бил съгласуван между Кирил Петков и Делян Пеевски, обясни Габриел.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14