Икономика

Украйна се надява да подпише споразумение за ядрени реактори от България през юни

   
Украйна се надява да подпише споразумение за ядрени реактори от България през юни
  google

Украйна се надява през юни да подпише споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на огромната си окупирана от Русия централа с шест реактора в Запорожие, заяви ръководителят на ядрената компания "Енергоатом" пред Reuters. 

Новите реактори ще бъдат построени в атомната електроцентрала "Хмелницки" в Западна Украйна и ще бъдат оборудвани с оборудване, проектирано в Русия, което Киев иска да внесе от България, каза Петро Котин в интервю. 

Русия придобива контрол над централата в Запорожие, най-голямата ядрена централа в Европа, след като започва инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте ядрени реактора на Запорожката централа сега са спрени. 

"Преговорите между правителството на Украйна и България продължават... и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат от сключването на договори с България за закупуване на това оборудване", каза Котин.

"Поставих задача пред нашата строителна организация и централата в Хмелницки да я подготвим за монтаж до юни", каза той, визирайки първия от двата реактора, който ще бъде готов за монтаж веднага.

Той заяви, че ако той бъде доставен навреме и в пълен обем, "Енергоатом" ще има готовност да започне пусковите работи по новия реактор след две до три години - период, който е необходим и за производството на турбината за блока. Енергоатом води предварителни разговори с General Electric за изграждане на турбината, каза той.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не посочи срокове.

Той заяви, че България е определила предварително цената на двата реактора на 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено само от Русия.

"Има постоянно желание от българска страна да постигне по-големи ползи за себе си от тези 600 млн. долара и колкото повече време минава, толкова по-високи цени изказват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн. долара", каза Котин.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14