Свят

Вашингтон е предупредил Москва седмици преди нападението

   
Вашингтон е предупредил Москва седмици преди нападението

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Москва със съобщение в Телеграм канала на своята информационна агенция Амак.

В съобщението се посочва само, че бойците на групировката са убили и ранили стотици и са причинили огромни разрушения. Съединените щати обявиха, че разполагат с разузнавателни данни, че джихадистите, които в миналото контролираха огромни територии от Сирия и Ирак, са отговорни за атаката.

Вашингтон е предупредил Москва през последните седмици, че се планира терористично нападение. Часове преди предупреждението на американците Федералната служба за сигурност е предотвратила атака срещу синагога в Москва, организирана от афганистанския филиал на групировката "Ислямска държава". Към този момент няма индикации Украйна да е замесена в нападението, обявиха официално от Белия дом.

Съветникът на украинския президент Зеленски - Михайло Подоляк също отрече намеса на Киев: "Нека да сме ясни - Украйна няма нищо общо със събитията в Москва. Първо, защото водим пълномащабна и интензивна война с руската редовна армия и с Русия като държава. И всичко се решава на бойното поле. За Украйна е важно да извършва ефективни бойни операции с цел разрушаването на редовната армия. Второ, Украйна никога не е използвала терористични методи при воденето на война, тероризмът е метод."

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви снощи, че край Москва е извършена "кървава терористична атака", която целият свят трябва да осъди. Съединените щати, европейски, арабски страни, бивши съветски републики и много други държави, а също и Съветът за сигурност ООН, заявиха, че са потресени от случилото се и изразиха съболезнования и съчувствие.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14