Икономика

МВФ: Централните банки са изправени пред политически натиск за лихвите

   
МВФ: Централните банки са изправени пред политически натиск за лихвите
  google

Централните банки са изправени пред растящ политически натиск да намалят лихвените проценти, написа управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в официалния блог на институцията.

Публикацията на Георгиева идва в ключова за паричната политика седмица, която започна с историческото решение на Японската централна банка да премахне отрицателните лихви.

Според Кристалина Георгиева „нарастват призивите за намаляване на лихвените проценти, дори и преждевременно, и те вероятно ще се засилят, тъй като половината от населението на света гласува тази година”.

Снощи Федералният резерв в САЩ остави без промяна водещите си лихви в диапазона 5,25 – 5,50% - равнище, на което са от юли миналата година. Въпреки това, управителят му Джером Пауел изрази решителност още преди края на настоящата година да има спад на лихвите.

В Лондон Централната банка остави лихвите непроменени. Швейцарската централна банка ги намали изненадващо с 25 базисни пункта до 1,5%, като по този начин, отбелязва Ройтерс, става първата голяма банка, която изоставя по-строгата парична политика.

В Турция, където преди преизбирането на Реджеп Ердоган за президент Централната банка се „бореше” с инфлацията с ниски лихви, а след началото на новия му мандат обърна курса на лихвената политика, се стигна до ръст от 5 процентни пункта до 50% - решение, оправдано от инфлацията, която е близо 70 на сто.

В Полша централният банкер Адам Глапински е заплашен от съд, защото според правителството на Доналд Туск е подвел финансовото министерство преди парламентарния вот с програма за изкупуване на облигации с цел стимулиране на икономиката.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14