Свят

Путин съзря Украйна зад атентата. Ислямска държава и днес твърди, че е извършила атаката

   
Путин съзря Украйна зад атентата. Ислямска държава и днес твърди, че е извършила атаката

133 са към този час известните жертви на атентата в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието в Русия.

Президентът Владимир Путин обяви национален траур и заяви, че виновните за атаката ще бъдат открити и наказани. Вече са задържани четиримата стрелци. По информация на ФСБ те са от Таджикистан и са били заловени, докато отивали към руско-украинската граница, за да се укрият в Украйна.

"Вече е очевидно, че сме се сблъскали не просто с внимателно и цинично планирана терористична атака, а с подготвено и организирано масово убийство на мирни, беззащитни хора", подчерта руският държавен глава. "Престъпниците хладнокръвно и целенасочено са искали да убиват и разстрелват от упор нашите граждани и нашите деца, точно както някога са правили нацистите в окупираните територии", отбеляза Владимир Путин в телевизионна обръщение.

"Сега нашият общ дълг - на нашите бойни другари на фронта, на всички граждани на страната, е да бъдем заедно в един строй. Вярвам, че това ще бъде така. Защото никой и нищо не може да разклати нашата сплотеност и воля, нашата решителност и смелост, силата на единния народ на Русия. Никой няма да може да посее отровните семена на раздора, паниката и несъгласието в нашето многонационално общество", продължи президентът.

"Що се отнася до разследването на това престъпление и резултатите от оперативно-издирвателните действия, в момента можем да кажем следното: и четиримата преки извършители на терористичната атака - всички, които стреляха и убиха хора, са открити и задържани. Те са се опитали да избягат и са се придвижвали към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна е бил подготвен "прозорец" за преминаването им през държавната граница", каза още Путин.

Руският президент не предостави доказателство за твърдението си за опита за бягство в Украйна, отбеляза Асошиейтед прес.

Още късно снощи терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за атентата, но изказвания на руските власти показват, че те съзират украинска връзка. Украйна отрича да е замесена.

Днес следобед "Ислямска държава" излезе с ново изявление за атентата. В акаунти на групировката в приложението за съобщения Telegram, се казва, че в смъртоносната атака са участвали четирима нападатели, и се включва снимка, на която се твърди, че се виждат те - всички маскирани. Актуализацията идва от новинарската служба на групировката Amaq, която беше източник и на първоначалното твърдение. В нито едно от двете изявления на Amaq не се посочва кой от регионалните клонове на ИД е отговорен за нападението.

Що се отнася до мотива, Amaq твърди, че "нападението е извършено в контекста на нормалната продължаваща война между Ислямска държава и [антиислямски] държави".

В информацията, която не е потвърдена от независими източници, ИД твърди още, че нападението е извършено от "бойци", които са били въоръжени с "картечници, пистолет, ножове и запалителни бомби", и че атаката е била предшествана от "съгласувана" разузнавателна мисия.

Русия все още не е коментирала твърденията, но САЩ заявиха, че е правдоподобно, че зад нападението може да стои групировката "Ислямска държава".

Официалните лица в Киев бързо отрекоха връзка с нападението. Външното министерство, президентският съветник и военното разузнаване категорично заявяват, че Украйна не е замесена и че войната с Русия ще се реши на бойното поле.

Руската служба за сигурност ФСБ твърди, че московските нападатели са били заловени на път за Украйна и че са имали контакти от другата страна, които са ги подкрепяли. Представител на разузнаването на Украйна нарече идеята, че въоръжените лица биха се насочили към украинската граница, "абсурдна". Андрий Юсов, представител на украинското отбранително разузнаване, заяви пред Би Би Си, че районът е пълен с руски военни и служби за сигурност. Всеки терорист, който бяга от мястото на нападението, би трябвало да е "глупав или самоубиец" - или да иска да бъде заловен, за да се насочи натам, казва Юсов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14