Икономика

Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

   
Красен Станчев: Богатството на българите се е увеличило 11 пъти от 2000 г.

Идеята за връщането на прогресивното данъчно облагане в заключенията на годишната мисия на МВФ в България, която завърши във вторник, е неразумна. Обосновката, че така ще се засили борбата с неравенството в обществото е глупава по няколко причини, коментира Красен Станчев, икономист и основател на Института за пазарна икономика, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Ако вземем бедността - от 2000 г. досега крайната бедност по данни на Световната банка е спаднала до 0.2% от населението, което е 29 пъти намаляване на крайната бедност в България. Българската статистика показва, че положението от материална гледна точка на почти всички сегменти на социалната стратификация, с изключения на многодетните семейства и самостоятелните пенсионери, се подобрява."

Никъде неравенството не се премахва само с въвеждането на прогресивен данък, както показват редица случаи в Европа и доклад на самия МВФ, каза Станчев.

Премахването на малките разлики в личното и корпоративното облагане  доведе до увеличаване на разполаемия доход на българите с около 20% през 2007 - 2008 г.  и предизвика наплив на чуждестранни инвестиции заради подобрената икономическа перпсектива, напомни Станчев. Богатството на българите се е увеличило единадесет пъти от 2000 г. насам, добави той.

Индекс за тежестта на данъците върху работниците през последните три години показва, че в четирите страни с плосък данък в ЕС социалните разходи са по-големи от държавите с прогресивно облагане. Пет американски щата ще въведат равен данък от следващата година, Канада, Швеция и Италия също разглеждат подобна възможност, каза Станчев и добави, че няма нито един плюс от прогресивното данъчно облагане. Полемиката в обществото за връщането му идва от обещанията, че някой друг ще плаща данъците за полза на всички, добави той.

МВФ отбелязва сравнително високата инфлация и преупреждава, че фискалната политика трябва да се балансира. Поне една трета от инфлацията в страната през последните години е заради фискални политики в предизборно положение - увеличаване на стимулите, пенсии, заплати - което сигнализира на търговците да увеличават цените, тъй като хората ще имат по-високи доходи, каза Станчев.

С оглед на политическата ситуация в страната и вероятните нови избори, премахването на диференцираните данъчни ставки става много трудно, коментира Станчев. Няма добра причина да остане дори по-ниската ставка за книгите.

"Това е по-добре, тъй като се поевтиняват разходите по печатането на книги, но това не означава, че ще бъдат отпечатвани умни книги."

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14