Икономика

Емблематичното сирене камамбер е застрашено от изчезване

   
Емблематичното сирене камамбер е застрашено от изчезване

Емблематичното сирене камамбер е застрашено от изчезване. За това алармираха френски учени. Търговци и производители обаче не приемат толкова насериозно информацията. Причината - основната бактерия, необходима за направата му, намалява заради индустриалното производство. Как да разпознаваме хубавото сирене и защо само камамберът произведен в Нормандия има правото да нарича така, информира Нова тв.

За да правят сирена в големи количества, производителите избират щамове бактерии, които придават добър вкус и вид на продукта. В резултат на това основната бактерия, необходима за направата на камамбера не може да се възпроизвежда, а това застрашава производството на млечния продукт.

С рокфора това няма как да се случи, защото бактерията с която се прави, се добива от ръжен хляб, освен ако той не изчезне. Плесента се вкарва директно в сиренето. При камамбера проблемът са индустриалните количества, в които то се произвежда, както и вкусовете на хората, които се променят. Тук проблем могат да имат големите търговски вериги, ние като занаятчии сме по-малко засегнати”, твърди Жером, управител на най-стария магазин за сирена в Ница.

В него има асортимент от 130 различни вида. Жером споделя, че макар камамберът да е една от емблемите на Франция, мекото сирене не е най-търсеното от неговите клиенти, а вкусовите предпочитания на французите са различни в районите на страната.

Търговецът със съжаление констатира, че средната класа във Франция изчезва.  „За първа година толкова категорично прави впечатление, че финансово хората не се справят. От 35 години съм в този бизнес и досега такова нещо не бях виждал”, допълва Жером.

Въпреки че кризите лишават все повече французи от млечните изкушения, сиренето остава един от стълбовете на френската гастрономия.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14