Автомобили

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30

   
Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30
  BMW

BMW наскоро представи концептуалния автомобил Vision Neue Klasse X , изцяло електрически автомобил, който приема формата на електрическия кросоувър iX3 и който трябва да дебютира следващата година. При дебюта на Vision Neue Klasse X, BMW показа и оригиналния Vision Neue Klasse, електрически спортен седан с четири врати от 2023 година.

Именно тази първа кончепция на Vision Neue Klasse представлява нисък и спортен автомобил с пропорции на класически седан. Кай Лангер, ръководител на дизайна на изцяло електрическото i-подразделение на BMW, обясни, че това съвсем не е случайно.

Лангер някога е притежавал E30 BMW Серия 3, кола, която той описва като една от най-добрите спортни градски автомобили. Така че, когато инструктира екипа си да започне работа по дизайна на Vision Neue Klasse, той иска да предизвика същото спортно усещане, което излъчва легендарното BMW E30.

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30 - 2

Той обаче го прави фино: линията на страничните стъкла на концептуалния автомобил Vision Neue Klasse е точно на същата височина на прозореца на E30, второто поколение на Серия 3, произвеждано от 1982 до 1994 г.

„Това е, което дадох като дизайнерско предизвикателство“, каза Лангер на пресконференция на BMW в Португалия, е да направим с колата, линия, която да наподобява на тази на E30.

Това, според Лангер, придава на Vision Neue Klasse усещане за наследство, без да се прибягва до явно изразен ретро стил. „По-голямата решетка, почти затъмненото стъкло, добавя възможно най-голяма лекота към колата“, добавя още той.

Новата класа на BMW е направена по подобие на Е30 - 3

E30 е легендарен сред автомобилните ентусиасти, автомобил, който предлага комфорт, практичност и производителност в един пакет. Това е поколението, което произвежда първото M3, но дори базовите E30 са известни със своята простота, общителност и удоволствие от шофирането.

Подобно на BMW 2002 от 60-те години на миналия век, E30 помогна за затвърждаването на имиджа на BMW като производител на блестящи спортни седани - нещо, което компанията иска да възроди, докато се отдалечава от двигателите с вътрешно горене и се насочва към изцяло електрически превозни средства.

И така, Vision Neue Klasse, който възражда прозвището на т.нар. "нова класа", използвано за последно от BMW през 60-те години, всъщност отдава почит на E30. „E30 е много динамична кола, но не и прекалено агресивна “, каза Лангер. „Светът е труден. Бъдете динамични, бъдете спортни, но не и агресивни. Това е в което вярваме".


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14