Свят

Белгия засега запазва степента на готовност срещу терористичен удар

   
Белгия засега запазва степента на готовност срещу терористичен удар

Белгия засега няма да променя предпоследната трета степен на готовност за терористичен удар, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на представители на контраразузнаването. В страната бе въведена трета степен на готовност след атентата от 16 октомври миналата година, когато нападател, свързан с "Ислямска държава", застреля целенасочено шведски граждани в Брюксел.

Белгия преценява да не последва примера на съседна Франция, където беше обявено най-високо равнище на готовност за атентат след нападението край Москва от 22 март. Според белгийските власти заплахата от тероризъм е "сериозна и възможна". Уточнява се, че въвеждането на най-високата степен на готовност изисква опасността да бъде "непосредствена и много сериозна".
Пояснява се, че в последните месеци Белгия не е понижила готовността си за противодействие на тероризма заради обстановката в Близкия изток. В началото на март белгийските власти задържаха няколко младежи, за които се установи, че са обсъждали терористичен удар срещу културно средище в Брюксел, отбелязва БТА.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14