Новини

Депутатите приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер

   
Депутатите приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер

Народните представители приеха отказа на Мария Габриел да бъде премиер, след като председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

Депутатите започнаха обсъждане на решение във връзка с указа на президента, с който се предлага Народното събрание (НС) да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС и подаденото заявление от Мария Габриел, че няма да участва в парламентарната процедура по избор на министър-председател и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет.

Думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Това е един естествен и нормален край на една ненормална коалиция. Коалиция, която бе зачената непорочно, защото онези, които искаха да преборим мафията, се прегърнаха с нея и вместо да я изчистят - те предложиха да делят с нея държавата", категорична бе тя.
 
След нея на трибуната излезе Атанас Атанасов от ПП–ДБ. „На първо място си задавам въпроса какво би станало, ако днес залата не подкрепи това решение. Днес е един облачен ден за българската демокрация. Дали би могло слънцето да пробие в тези облаци зависи от тази зала или ще последва буря с градушка“, каза той.

Атанасов прочете това, което парламентарната му група адресира към ГЕРБ–СДС:

„По Конституция предстои да бъде връчен втори мандат за съставяне на правителство. Ние потвърждаваме готовността си да реализираме този мандат, като национален и общ с ГЕРБ–СДС. Готови сме да го направим при спазване на ангажиментите, които поехме заедно преди 9 месеца. Подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение. Министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ГЕРБ–СДС. Настоящият състав на Министерския съвет доколкото в рамките на преговорите за реализирания първи мандат се установи, че страните не могат да постигнат съгласие за промени в състава така, както се изисква спрямо първоначалните ни взаимни ангажименти за формиране на ротационно управление. Запазване на досегашната структура на МС“.

По думите на Атанас Атанасов „това не е покана за допълнителни преговори, извън посочената рамка“. „Това е предложение за готовност да изпълним ангажиментите, които поехме преди 9 месеца", допълни той.

След думите на ген. Атанас Атанасов на трибуната излезе зам.-председателят на БСП Георги Свиленски. "Вие се молите, а вашите колеги от ГЕРБ-СДС ви се смеят. Единственото, което може да ви осигури втори мандат е да предложите Борисов за премиер. Наистина ви съжалявам. Това самоунижение на парламентарната ви група, на избирателите ви не съм вярвал, че ще видя", каза той.
„Това, което чухте от ген. Атанасов, не е молба. В политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Най-важното нещо е всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг. В споразумението се иска реформа на правосъдната система не на хартия, а реално в един прозрачен процес. Всички българи вече научиха, че от регулаторите зависи дали ще има монополи в магазините, каква ще е цената на тока, всичко това е сложена в споразумението“, отговори Кирил Петков от ПП–ДБ.

„Думата харакири от днес има ново значение - харакиро, заяви депутатът от "Има такъв народ" Станислав Балабанов в реплика към Кирил Петков от ПП-ДБ. Репликата на Балабанов последва, след като Кирил Петков мотивира отправеното към ГЕРБ предложение за обща реализиация на втория проучвателен мандат. Съпредседателят на ПП-ДБ попита дали има воля да се направи крачка напред или "ще гледаме цирковете на ИТН и предателствата на "Възраждане"".

 

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14