Шоу

Топ 3 на най-посещаваните дестинации от българите през пролетта

   
Топ 3 на най-посещаваните дестинации от българите през пролетта

Настъпилият официално пролетен сезон се оказва най-предпочитаният за резервиране на почивки и екскурзии, особено ако става въпрос за пътуване до европейски дестинации. Това сочат и данните на онлайн туристическата агенция Vola.bg, която стъпи на българския пазар през септември миналата година.

По повод официалното настъпване на астрономическата пролет, платформата споделя и кои са най-популярните дестинации за българите този сезон.

Милано, Рим и Барселона са топ 3 най-предпочитаните дестинации за градска почивка за българските туристи.

Както може да се предположи, Италия отново е дестинацията, до която ще летят най-много хора тази пролет. С благоприятните си метеорологични условия, красиви старинни градове, множество забележителности и едни от най-ниските цени за полетите, неслучайно държавата заема първо място в класацията на Vola.bg с близо 25% от резервираните полети тази пролет.

След това се нареждат Испания с над 10% резервирани полети до Барселона и Мадрид, а на трето място остава Великобритания, като малко над 6% от туристите този сезон ще пътуват до Лондон.

Колко струват полетите до най-популярните европейски дестинации тази пролет?

Най-изгодната дестинация през пролетните месеци е Копенхаген на цена от 29 Евро на човек, а след него следват Бари и Брюксел с цени на билетите от 30 Евро на човек. Освен това българските туристи могат да се насладят на дестинации като Базел, Женева, Милано, Пафос, Будапеща и Лондон с полети под 40 Евро, както и да посетят Виена, Малта, Катания, Стокхолм, Венеция и Неапол с по-малко от 50 Евро за полет на човек.

Как българите плануват своите почивки?

Освен статистика за най-популярните дестинации пред пролетните месеци, Vola.bg споделя и интересни данни относно потребителското поведение на българите. Оказва се, че българите не са почитатели на свръх спонтанните пътувания и предпочитат да правят предварителна резервация напред във времето. Над 80% от туристите са резервирали полетите си поне 31 дни преди заминаването си. Очаквано 88% от българите пътуват от София, 9% закупуват полети от други страни, почти 2% пък избират да пътуват от Варна.

Според данните, споделени от платформата, средната цена на пътник за полет тази пролет е 156 Eвро, като най-евтиният месец е март със средна цена 136 Eвро на човек. Най-изгодният билет, закупен за този период е по маршрута София – Будапеща на цена 39 Евро на човек.

Очаквано тенденциите при планирането на пътувания сочат, че цените на полетите започват рязко да се покачват с наближаването на летния сезон, пропорционално на търсенето. Експертите съветват туристите да планират летните си пътувания предварително и да резервират полети отрано, тъй като цените на самолетните билети ще се увеличат значително през летния сезон.

 


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14