Новини Свят

Русия твърди, че зад атентата край Москва стоят САЩ, Великобритания и Украйна

   
Русия твърди, че зад атентата край Москва стоят САЩ, Великобритания и Украйна

Ръководителят на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Бортников обяви днес, че освен задържаните единадесет души, заподозрени в пряко извършване и съучастие в нападението в Подмосковието на 22 март, има и други замесени, чийто брой ще продължи да расте, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

По последни данни загиналите при нападението в петък вечерта в концертната зала "Крокус сити хол" в руския град Красногорск в Московска област са най-малко 139, припомня Ройтерс.

Според директора на ФСС зад нападението по време на концерта на руската група "Пикник" стоят САЩ, Великобритания и Украйна, информира руската агенция ТАСС, на която се позовава Ройтерс. Украйна отхвърли обвиненията на Русия в съучастие в нападението, за което отговорност пое още в нощта на петък срещу събота джихадистката групировка "Ислямска държава". 

"Мислим, че това е така", отговори директорът на ФСС, цитиран от ТАСС, на въпрос на журналист стоят ли САЩ, Великобритания и Украйна зад нападението в Красногорск.

След разширеното заседание на главната прокуратура на Русия Бортников заяви пред представители на медиите, че "за най-голямо съжаление заплахата от терориристични актове на територията на Русия остава". Той припомни, че ФСС преди е предотвратявала терористични актове на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) и на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) на територията на руски области, граничещи с Украйна, както и на други места.

На журналистически въпрос следва ли да бъде призната украинската ССУ за "терористична организация" Бортников отговори: "Разбира се, че това трябва да се направи. Аз смятам, че има основание за това. Не само да се признае, но и да се предприемат съответстващите решения."

Началникът на ФСС добави, че ръководството на специалните служби на Украйна, в това число ръководителят на украинското ГРУ Кирил Буданов, представлява законна цел на Русия.

"Тези, които извършват престъпления срещу Русия и руските граждани, се явяват законна наша цел", каза Бортников. На неговата служба е известно, че "украинската страна е извършвала обучение на бойци на територията на Близкия изток", допълни той, цитиран от БТА.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14