Икономика

Два града бият София: Русе по поскъпване на имотите и Пловдив – по ново строителство

   
Два града бият София: Русе по поскъпване на имотите и Пловдив – по ново строителство

По цена на кв. метър жилищата в крайдунавския  град са 900-1100евро - двойно по-ниско от тези в столицата. Почти във всички големи български градове цените на имотите са поскъпнали през последното тримесечие на годината, като средното е 10,1%. Но безспорен първенец в това отношение е Русе, където на годишна база поскъпването в края на годината е с рекордните 18,1%, при положение че и през предходните тримесечия то се движеше между 10 и 20%.

Въпреки това цените на имотите в крайдунавския град трудно могат да се мерят с тези в столицата, Пловдив, Варна и Бургас, защото пазарът там беше замрял през последните години и рекордният ръст е по-скоро заради липса на достатъчно предлагане.

По последни данни средната цена на жилищата в Русе е около 900-1100 евро на квадратен метър и само малкото новопостроени жилища стигат до около 1400 евро.

За сравнение, през последното тримесечие на 2023 г. поскъпването на жилищата в София е 9,7%, а в Пловдив - 7,3%, но ценовите нива там са далеч по-високи от тези в Русе. В Пловдив според данните на НСИ новото строителство е по-мащабно дори от това в столицата. От октомври до декември в града под тепетата е започнал строежът на 264 нови жилищни сгради, докато в столицата - на 226. Освен в самия град мащабно жилищно строителство в района има и в близките общини Родопи, Марица и Раковски, където всъщност са съсредоточени повечето работни места в района.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14