Новини

СОС одобри план-сметката на общината за тази година

   
СОС одобри план-сметката на общината за тази година

Столичният общински съвет одобри план-сметката на общината за тази година. С 45 гласа “за” общинските съветници от ПП-ДБ-СС, ГЕРБ-СДС, “Синя София” и независимите кандидати приеха основният финансов документ, предложен от екипа на кмета Васил Терзиев. Против гласуваха 15 общински съветници - от БСП, „Възраждане”, ИТН и ВМРО.

Заложените пари са над 2,5 млрд. лева. 

В план-сметката са включени предложения както на граждани (от обществените обсъждания), така и на всички партии от Общинския съвет и независимите му членове. 

Предложението на екипа на столичния кмет Васил Терзиев е увеличение с 58.9 млн. лева. Тези средства ще бъдат използвани в секторите здравеопазване, сигурност, транспорт и др.

„Точно преди два месеца внесохме първото си предложение за бюджет. Това го превръща в най-обсъждания и разглеждан бюджет на София и е знак, че всички са положили усилия да защитят по възможно най-добрия начин интереса на софиянци, както го разбират”, каза Терзиев.

„В Капиталовата програма, в ремонтите и в инвестициите ще видите съвпадение над 95% с бюджета „Фандъкова", който ние подкрепихме през септември. Надявам се да не използват този подход и за друго”, коментира общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

„Разбира се, че няма да подкрепим бюджета. Както и колегите казаха, той е плах и неамбициозен. Но най-странното е, че те казаха, че имат 90% припокриване. Това, което ние говорихме и на групата на ГЕРБ, докато бяха управляващи. Всъщност и техните бюджети бяха неамбициозни и не са решили нито един хроничен проблем в града”, подчерта общинският съветник от БСП Иван Таков.

„Ще бъде гласуван, надяваме се, един уникален бюджет. Неслучайно използвам тази дума, защото той е рекорден за София. Никога до този момент не е бил в такъв размер. За първи път имаме толкава демократичен бюджет”, коментира Борис Бонев.