Икономика

София с рекордните 2,63 млрд. лв., а в тях са 58 млн. от опозицията и граждани

   
София с рекордните 2,63 млрд. лв., а в тях са 58 млн. от опозицията и граждани

София ще харчи през тази година рекорден бюджет от над 2,63 млрд. лв. Най-важният документ за града мина с 45 гласа “за”, а 15 съветници гласуваха “против” на заседанието на Столичния общински съвет. Очаквано подкрепа дойде от “Синя София” и отцепниците от “Възраждане”. Изненадата обаче бе от ГЕРБ-СДС, които с много критики подкрепиха бюджета и така това е финансовата рамка, минала с най-много гласове през последните години. Мотивът им бе, че това е 95% бюджетът на Фандъкова, а и 15 г. са управлявали София и не могат да спрат ключови проекти.

След редица предложения на политическите сили и граждани той нарасна с над 59 млн. до 2,63 млрд. лв. В тях влизат и още 300 000 лв. за интеграция на деца със синдрома на Даун, 210 хил. лв. за училищни рампи в помощ на деца със специални потребности в 22 училища, 1,2 млн. вместо 161 000 лв. за строеж на детска градина в “Дружба 2”.

“Допълнително 8 млн. лв. са насочени за финансиране на общинските лечебни заведения за дейности, които не са включени в здравното осигуряване. 5,4 млн. още са предвидени за ремонти в сгради на детски градини и училища. Отделно допълнително 3,2 млн. ще бъдат насочени за изграждането на две нови училищни спортни зали”, изброи кметът Васил Терзиев. Той благодари за подкрепата. “Това е бюджет, който е за София, не е за нас. Ние ще работим, за да покажем на софиянци, че колективно може да направим добро за този град въпреки дискусиите и ескалацията от време на време. Това е стъпка, която показва отговорно отношение от общинския съвет.

Започнахме с много родилни мъки,

едва избрахме председател, но се надявам за този мандат всички ние да направим възможно най-много добри неща за града, каза още кметът.

В бюджета ще има 1 млн. лв. повече за видеонаблюдение и разширение на системата от камери, както и за придобиване на съоръжения и машини в областта на превенцията и сигурността. 5 млн. лева ще бъдат вложени и за придобиване на земя.

Около 1,1 млрд. от бюджета се предоставят от държавата, те са предимно за издръжка на персонала в детските градини и училищата.

Заделени са 5,3 млн. за граждански бюджет, чиито приоритети ще определят софиянци. Хората сами ще избират къде да отидат по 200 хил. за всеки район и още 500 хил. за общо за града.

Собствените приходи - данъци, такси, глоби, продажба на общинско имущество, ще са около 938 млн. лв.. Миналата година бяха с 2 млн. повече. Няма да се променят данъците и таксите.

Капиталовата програма е за 611 945 670лв. и към нея ще се добавят още 100 млн. от държавния бюджет. Включени са важни инфраструктурни обекти, които ще подобрят условията във всички столични райони. Предвидено е строителство или разширение на 40 детски градини и два многоетажни паркинга.

“Бюджетът няма как да бъде изпълнен в този вид и не отговаря на нуждите на гражданите. Подкрепихме го, защото София да остане без бюджет - това щеше да е абсолютно безпрецедентна ситуация

в историята на нашия град”, каза Димитър Вучев от ГЕРБ-СДС. Съпартиецът му Георги Георгиев обясни, че това “е един рециклиран бюджет - 95% той съвпада с този на г-жа Фандъкова”.

От “Синя София” пък подкрепили, защото много от техните проекти и предложения са намерили място в бюджета. “Слабост е, че кметът не предлага управленска програма”, критикува обаче проф. Вили Лилков.

“Сглобката на национално ниво се прехвърли и на местно. Бледорозовата сватба вече е факт! Да им е честито!”, обяви шефът на групата на “БСП за България” Иван Таков. От ИТН също обясниха, че в бюджета липсва управленска програма за следващите 4 г., бил само сбор от приходи и разходи. 9100 лв. ще е заплатата на кмета на София, а заместниците му ще вземат 7280 лв.

Три пъти по-високи ще са и възнагражденията на общинските съветници

Само две минути бяха нужни на общинските съветници в София, за да си вдигнат заплатите на 5733 лв. Това е три пъти повече от сегашните им възнаграждения.

От 1 април заплатата на кмета Васил Терзиев ще стане около 9100 лв., а по този начин ще се повишат и тези на заместниците му, районните кметове и общинските съветници. Предложението бе прието без никакви дебати, като “за” гласуваха 55 съветници, а двама се въздържаха. През февруари заплатата на кмета беше 3014 лв. Васил Терзиев всеки месец я дарява, като за себе си оставя символично 1 лев. Шефът на СОС Цветомир Петров пък ще получава 8190 лв.

Основната заплата на заместник-кмет ще е 7280 лв. Толкова ще е и тази на кметовете на райони. Заместник-кмет на район пък ще получава 4732 лв. Заплатата на кмет на кметство ще е 2730 лв., а на кметските наместници 1774 лв.

Общинските съветници вече няма да получават възнаграждения, че участват в бордовете на общинските специализирани органи. На месец това струваше на бюджета 95 хил. лв. 

По-евтини карти за ученици и студенти

68 000 ученици и студенти ще могат да си купуват по-евтини карти за градски транспорт от 1 май. Това предложение на ГЕРБ-СДС бе прието от СОС. Намалението на месечните карти е от 20 лв. на 15 лв. за ученици и студенти, от 35 на 15 лв. за докторанти. Годишната карта за всички линии за ученици и студенти ще падне от 200 на 180 лв. Тези по-ниски цени важаха до края на 2023 г., като държавата компенсираше разликата. Поради тримесечния блокаж на работата на новия СОС продължаването на по-евтините карти не можеше да се гласува. 

Нова блокада в “Слатина” заради строежа на метрото

Движението в столичния район “Слатина” ще бъде още по-затруднено от ново затваряне на пътни участъци заради строителството на метрото. От 1 април ще бъде частично затворено едното платно на бул. “Шипченски проход” - от бул. “Асен Йорданов” до ул. “Иван Димитров - Куклата”. Блокадата ще е до 30 септември. От няколко месеца затворена е ул. “Гео Милев”. В момента ограничения има и в “Младост 1”, където ще е крайната станция от отклонението на третата линия на метрото.