Анализи

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

   
Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Тагарев се надява да не остава дълго време министър. Но при определени условия би продължил в служебен кабинет

"От полза на държавата е да няма безвремие. Но това не означава да бъдат претупвани неща. Няма много яснота и по отношение на следващите стъпки. Така че за мен това, което остава водещо, е да има яснота за сроковете и начина, по който това ще се случи."

Това коментира вицепремиерът  в оставка и министър на външните работи Мария Габриел за стартиралата конституционна процедура по назначаване на служебно правителство. 

"Има правила в конституцията. Има ЦИК, органи, МВнР ще си изпълни задачата в рамките на своите компетенции. Министърът не е външно министерство. Ние имаме министерство, което включва дипломатическата служба, професионални дипломати, които всеки ден в централно управление правят така, че България да бъде надежден партньор", обясни тя.

А запитана би ли останала като външен министър в служебен кабинет, ако това й бъде предложено, Габриел отвърна: Това, което знам, е, че до ден последен ще бъда външен министър на това правителство и ще продължа да си върша съвестно работата.

"Аз не съм част от преговорните екипи. На който и да му се наложи да организира избори, е да осигури те да бъдат честни и спокойни. Най-важното е честността на този избор", коментира пък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Калин Стоянов
Калин Стоянов 

Запитан очаква ли да остане още дълго време министър на отбраната, Тодор Тагарев пък отвърна така: Надявам се, че не, но не мога да прогнозирам.

"Няма да е добър вариант. Част от колегите са политически фигури, които сигурно ще се явят на избори. Това, което знам е, че при положение, че не успяха да се договорят за редовно правителство, сега поне трябва бързо да бъде създадено служебно правителство, да минем по всички процедури и да търсим едно по-трайно решение. Ситуацията в сферата на сигурността е толкова сложна, че не можем да си позволим да останем в безтегловност дълго време", каза той.

А на въпросите ще остане ли все пак като служебен министър на отбраната, каза: Зависи от много неща. Не е дискутирано с мен.

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев