Новини

Спешно променят закони, за да разрешат на потенциалните служебни премиери да заемат политически длъжности

   
Спешно променят закони, за да разрешат на потенциалните служебни премиери да заемат политически длъжности

Бързи законови промени позволяват на потенциалните служебни премиери да заемат политически длъжности. Днес депутатите от правна комисия приеха промени в Закона за БНБ и веднага законопроектът бе внесен за гласуване в пленарна зала.

С приетите промени шефът на БНБ, на Сметната палата и омбудсманът могат да заемат политически длъжности. Подуправителите на Народната банка, заместниците на Сметната палата и заместник-омбудсмана също могат да бъдат посочвани за служебен министър-председател и при излизане в неплатен отпуск да заемат тази длъжност. С предложените промени се предлага потенциалните служебни премиери да запазят постовете си след стартирането на 50-то Народно събрание и да могат отново да се върнат на работните си места в БНБ, в Сметна палата и в институцията омбудсман на Република България.

Промените са предложени от ГЕРБ-СДС и ДПС и предстои на минат на първо четене в зала.

От "Възраждане" обявиха, че спешните законодателни промени са противоконституционни.

Депутатите включиха в програмата си за днес разглеждането на законопроекта. Измененията са свързани с приетите промени в Конституцията по отношение на възможностите за назначаване на служебен премиер. Предложението за включване в дневния ред на парламента беше гласувано със 134 гласа "за", 41  "против", 10  "въздържал се".

Това стана веднага след почивката, поискана от Александър Ненков, народен представител от ГЕРБ-СДС, от името на парламентарната група. Председателят на комисията по правни въпроси Анна Александрова информира парламента за провелото се днес извънредно заседание на комисията, на което беше  приет на първо четене законопроектът.