Анализи

Денков: Само Мария Габриел искаше истински преговори, другите лъжеха от сутрин до вечер

   
Денков: Само Мария Габриел искаше истински преговори, другите лъжеха от сутрин до вечер

Само Мария Габриел искаше да има истински преговори. Благодари й, че запази конструктивен тон. Направи някои грешки, но все пак в комуникацията тя показа как трябва да се държат едни политици. За разлика от другите, които лъжеха от сутрин до вечер.

Това заяви акад. Николай Денков в словото си пред Общото събрание на "Продължаваме промяната", което се провежда в НДК.

Премиерът в оставка разказа на делегатите, че са очаквали, че когато се провежда този форум, ротацията вече ще се е реализирала. Вместо това се оказа, че днес по същество откриваме предизборната си кампания за националните избори, допълни Денков.

Защо стана така, струваше ли си и какво ще правим оттук-нататък. От една страна отиването на изборите беше неочаквано, от друга страна беше закономерно, обясни Денков. И прочете пасажи от декларация на ПП-ДБ от юни 2023 г. с искания за експертен избор в регулаторите и критики, че ГЕРБ-СДС не спазват договорките. След това разказа, че още миналия юли са изпратили механизма за регулаторите, но отговор и досега нямат.

Въпреки това парламентът работи на много високи обороти. И получихме усещането, че можем да напреднем значително по отношение на задачите и приоритетите, които сме си поставили. Тогава нещата изглеждаха добре, но отговор за механизма отново нямаше. До януари, когато парламентът по същество отказа да работи по всички тези приоритети и регулаторите. Изненади нямаше в момента, в който разбрахме, че ГЕРБ е абдикирал от изпълнение на приоритетите и законодателната програма. В същото време правителството работеше на много високи обороти, допълни Денков.

 

Струваше ли си това, което направихме, попита Денков и сам си отговори, като обясни, че е извадил 20 точки, за да докаже на делегатите в залата, че си е струвало. Изброи свършеното от правителството - основно числа, за да може "колкото и да се опитват да манипулират, хората да не се лъжат".

Всичко изглеждаше добре. Защо тогава преговорите се провалиха и отиваме на избори? В медиите се пуска пушилка за името на един министър. Тогава трябва да питаме другите - как така правителството пада заради един министър, попита Денков. Много неща се казаха по медиите, които нямат нищо общо с истината, аз участвах в преговорите. Тези хора, от другия екип, нямат никакъв проблем да казват на бялото - черно или на черното - бяло, което аз и колегите ми никога не сме си позволявали, допълни той. Преговорите бяха минирани още в началото. На втория ден дойдоха с листче и казаха: забравете всичко дотук и започваме отначало, разказа той.

"Втората поука - видя се, че решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски. И това трябва да бъде ясно. Преди няколко седмици казах, че коалицията е ГЕРБ - ДПС. Сега ще кажа: Коалицията е ГЕРБ - ДП. Сами се сетете какво е ДП", завърши акад. Денков.

Асен Василев пък започна изказването си със сравнение на БВП на глава от населението от 2009 г., през 2020 г. и за 2023 г. За три години сме наваксали толкова, колкото за 12-те години на ГЕРБ, беше изводът на финансовия министър в оставка. След това той сравни средната работна заплата, пенсиите, минималните пенсии за същите години. Обясни къде са различията в икономическата политика между ПП-ДБ и ГЕРБ. Ако искаме България да стане латиноамериканска държава - гласувайте за ГЕРБ, призова Василев и даде алтернативата - България да е европейска държава.

В момента сме в процес на финализиране на преговорите с Румъния за четвърти мост при Силистра, обяви още Василев. И изброи какво друго е свършило правителството. В обществото има две групи избиратели - нашите и на ГЕРБ. Форумът беше открит от Никола Минчев Пред най-висшия партиен форум говориха и коалиционните партньори от ДБ.

Христо Иванов разказа каква огромна цена трябва да се плати за промяната. А умората, която вида в лицата на колегите си, определи като пролетна. Тя няма да ни спре, защото промяната няма алтернатива. Тя в наше и ваше лице има един все по-добър отбор, допълни Иванов. А от думите му стана ясно, че иска ПП и ДБ да се явят на изборите отново като отбор.

Струва си, това е единственият устойчив начин да вървим напред. България ще продължава да се управлява с някакви коалиционни формули. С всеки момент правим огромна инвестиция във включването. Защото България е второто име на надеждата за всички нас, тя е по-голяма от всички нас, допълни Иванов. Атанас Атанасов пък призова колегите си от ПП - като вземат решения, първо да се водят от разума, после емоциите. Защото ние минахме през един труден период, но от него всички взехме един урок: Съединението прави силата.

Настояваме президентът да насрочи изборите 2 в 1, за да спестим 100 млн. лв., обърна се задочно към Радев лидерът на ДСБ. И отправи и втори призив към президента и към Димитър Главчев, който е посочен за служебен премиер: Министър на вътрешните работи в служебното правителство да не е Калин Стоянов.

"Тъй като по време на избори най-важната организационна работа е срещу купуването на гласове - искаме друг министър на вътрешните работи, нямаме доверие на Калин Стоянов, той доказа, че е пристрастен. Има достатъчно хора в България, които имат качества. Настояваме да изберете безпристрастен и равноотдалечен министър, за да има честни избори", каза Атанасов.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14