Новини

Радев даде на служебния премиер Димитър Главчев 7 дни да състави правителство

   
Радев даде на служебния премиер Димитър Главчев 7 дни да състави правителство

"Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени", това каза президентът Румен Радев, който приема кандидата за служебен премиер Димитър Главчев в президентството, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

"Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка", каза още Радев. 

По думите му партиите са направили това "чисто механично", без да отчетат някои елементарни положения. 

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на такава политическа криза, съвсем не е достатъчно. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача", коментира президентът. 

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна криза, защото без да се състави правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни избори. 

Радев благодари на всички кандидати за служебен премиер, които са се отзовали на поканата му за разговор. 

"Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, което те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. И съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, както те самите споделиха, без изобщо и да са мислели за нея", каза президентът. 

Той благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази отговорна мисия.  

"Уважаеми господин Главчев, в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията Ви определям за служебен премиер и ви възлагам да съставите служебен кабинет", обърна се Радев към Димитър Главчев. 

Въпреки, че няма определен срок и за да се спестят средства.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14