Новини

Арестуваха в Австрия руски агент, следял Христо Грозев

   
Арестуваха в Австрия руски агент, следял Христо Грозев

Шпионският скандал, по който са арестувани шестима българи във Великобритания, се пренесе и в Австрия.

Австрийската полиция е арестувала бившия сътрудник на на Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма на Австрия Егисто От, който е работел за директора на Wirecard Ян Марсалек, съобщава Der Standard. Той е заподозрян, че през 2022 г. е продал на руската Федерална служба за сигурност информация, извлечена от смартфоните на трима високопоставени австрийски чиновници.

Твърди се, че информацията за предаването на съдържанието на смартфона е дошла от Великобритания преди няколко седмици. Там разследват Марсалек като ръководител на група български агенти, които са шпионирали за Русия във Великобритания. Британските следователи са открили множество чатове между Марсалек и неговите подчинени.

Откраднатите смартфони са на Михаел Клойбмюлер, който години наред беше началник на кабинета на министъра на вътрешните работи, Майкъл Такач, сега директор на Федералната полиция, и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище.

Достъпът до трите мобилни телефона е получен след инцидент през 2017 г. Тогава, по време на пътуване по линия на МВР, лодка, в която са били тримата, се обърнала и телефоните са се намокрили. Устройствата са били предадени за поправка на IT специалист от Службата за защита на конституцията, който явно е копирал съдържанието и го е предал на Егисто Отт. Той също е сред разследваните.

Чатовете от смартфона на на Клойбмюлер изтекоха в пресата и доведоха до скандал и разследване за корупция срещунего и срещу бившия вътрешен министър Волфганг Соботка.

Съдържанието от смартфоните на Такач и Майер не стана публично достояние. Вероятно групата на От не е успяла да го отвори и да го прочете. Може би затова телефоните са били предадени на руските тайни служби.

Самият От е разследван от около седем години и е обвинен в различни престъпления. Прокуратурата го подозира, че е злоупотребил с позицията си на служител по конституционна защита, за да има достъп и да продава данни. Купувачът е бившият ръководител на отдел в BVT Мартин Вайс, който от своя страна беше на заплатата при Ян Марсалек. Според виенската прокуратура е арестуван и втори човек. Говорителят на властите Нина Бусек обаче за момента не пожела да каже кой е той, пише "Сега". 

Разследвания на STANDARD, "Spiegel" и ZDF наскоро разкриха, че Марсалек вероятно е имал контакти с руски офицери от разузнаването от поне десетилетие. Той вероятно вече е работил с Русия, когато е бил в борда на германския доставчик на финансови услуги Wirecard. След грандиозния крах на фирмата виенчанинът избяга в Русия, където сега живее с нова самоличност и явно продължава да работи за руските служби. От винаги е отричал да е шпионирал за Русия. Той вече беше в ареста през 2021 г., но след това беше освободен.

Едва след срива на Wirecard и бягството на Марсалек беше разкрито, че От и Вайс са продавали информация от Службата за защита на конституцията в продължение на години. Дебелото хиляди страници следствено дело разкрива кого двамата са „разузнавали". Сред тях са партньорът на руския олигарх Аркадий Ротенберг, казахстански опозиционер и българският разследващ журналист Христо Грозев. Предишната работа на От като полицейско аташе в Италия също може да е била полезна при изпълнението на заповедите му.

В светлината на текущите събития австрийските "зелени" призовават за свикване на Съвета за национална сигурност. „Поетапното разкриване на мрежите на Русия в Австрия показва плашеща картина. Констатациите на анкетната комисия ясно показват как политическите партии очевидно са поели протегнатата ръка на Кремъл и работят за Русия", казва депутатът Дейвид Щьогмюлер. Той пита още как смартфоните са могли да стигнат до Русия и това да не бъде забелязано толкова дълго, както и какво ще направи федералното правителство срещу това руско влияние.

Ян Марсалек изчезна през юни 2020 г. заедно с няколко милиарда долара. The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че мошеникът се укрива на територията на Русия или Беларус и отдавна има връзки с руските спецслужби. През март The Insider разказа как Марсалек активно е сътрудничил с частната военна групировка "Вагнер", предавал е данни, получени от работещи за него сътрудници на европейските спецслужби, и е помагал за следене на Христо Грозев.