Икономика

От понеделник антибиотиците са само с е-рецепта

   
От понеделник антибиотиците са само с е-рецепта

От понеделник, 1 април, антибиотиците ще се отпускат само с електронна рецепта. За тях в последните месеци важеше отсрочка и можеха да се дават и с хартиено предписание. Нови отлагания обаче няма да има. Само с електронна рецепта се изписват и лекарствата за диабетиците, като при тях нямаше отстъпки.

От Българския фармацевтичен съюз увериха, че в аптеките вече няма проблеми с е-рецептите и неизпълнените предписания са сведени почти до нула. Лекарите обаче все още смятат, че дигитализацията ще е проблем.

Задължителни електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени в средата на октомври. Системата обаче не беше готова за нововъдението и в първите дни огромен процент рецепти останаха неизпълнени, като към това се прибавиха и хроничните липси на някои видове инсулин и др. Имаше проблеми и в отдалечените населени места, а също и в спешната помощ. Това наложи за антибиотиците да се върнат хартиените рецепти, като гратисният период изтича в понеделник. От същата дата отпада и възможността за спешните медици да изписват хартиени рецепти, предаде "Сега". 

За улеснение на лекарите беше пуснато безплатно мобилно приложение eRx, което отскоро работи и в офлайн режим, което позволява електронно предписание да се издаде и без интернет. Новата функционалност, която беше разработена от Информационно обслужване, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони. При офлайн режим, електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към Националната здравно-информационна система. Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите. Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също така и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти и др., обясняват от "Информационно обслужване".

Лекарите от спешната помощ обаче твърдят, че проблемите при тях остават и са сериозни. Тези дни д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ предупреди пред БНР, че пациентите в отдалечените райони отново ще бъдат лишени от достъп до е-рецепти. Този път проблемът не е с интернет, а с липсата на лекари, които да изписват рецептите.

"В центровете за спешна медицинска помощ има повече медицински фелдшери и лекарски асистенти отколкото лекари. До този момент те издаваха книжни рецепти. От 1 април медицинските фелдшери и лекарските асистенти, съгласно наредбата за издаване на медицински рецепти, нямат право да издават електронни рецепти, защото първо нямат достъп до електронната платформа, второ - защото нямат електронен подпис, трето - защото законът не им го позволява", твърди д-р Кателиева. Като друг проблем тя посочи, че много малко от лекарите в извънболничната спешна помощ имат електронни подписи, а без такива не могат да издават електронни рецепти.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14