Автомобили

Skoda се отказва от Octavia и Kodiaq

   
Skoda се отказва от Octavia и Kodiaq

Skoda се готви за електрическата революция. Постепенно всички модели с бензинови и дизелови двигатели ще бъдат изместени от гамата на чешката марка и ще бъдат заменени от електрически автомобили. Това съобщава сайтът L'Argus .

Според изданието през 2033 година Skoda ще спре напълно производството на леки автомобили с двигатели с вътрешно горене за Европа. И не само това, дотогава чехите няма да представят нови бензинови или дизелови модели, а само ще обновяват съществуващите.

Според L'Argus Skoda Kodiaq и Superb сапоследните изцяло нови европейски модели на марката с двигатели с вътрешно горене. Наскоро представеният електрически кросоувър Skoda Epiq ще излезе на пазара в края на 2025 година.

Интересно е, че преди това ще се появи друг електрически модел - 4.4-метровият кросоувър Elroq, който ще стане алтернатива на Karoq. Тази Skoda ще бъде представена през октомври тази година.

Освен това електрическите автомобили Skoda Enyaq и Enyaq Coupe ще бъдат актуализирани. А за 2026 година е планиран дебютът на седемместен електрически кросоувър - производствената версия на концепцията Vision 7S. През 2027 г. Skoda Octavia, Kodiaq и Superb ще бъдат актуализирани, за да отговарят на еконормите Euro-7. В същото време Skoda Fabia, Karoq и Kamiq ще бъдат спрени от производство. Година по-късно ще се появи 4.6-метровото комби, което ще стане електрически аналог на Octavia. Фейслифтовете на Skoda Octavia, Kodiaq и Superb към момента не са планирани. След две години те ще бъдат изтеглени от производство. С течение на времето ще бъдат заменени от нови електрически автомобили.