Новини Свят

Папа Франциск: Мирът не се гради никога с оръжия, а с протягане на ръце и с отваряне на сърцата

   
Папа Франциск: Мирът не се гради никога с оръжия, а с протягане на ръце и с отваряне на сърцата

Папа Франциск ръководи Великденската литургия на площад „Св.Петър“ в Рим в присъствието на близо 60 000  вярващи. В благословията си „Към Града и към света“ (Urbi et Orbi), той призова отново за мир по света. Позовавайки се на смисъла и значението на Великден, Папа Францисн каза, че от него тръгва „пътят на живота сред смъртта, пътят на мира насред война, пътят на помирението сред омразата, пътят на братството насред враждата“. Той прикани да се отхвърли логиката на оръжията, защото „мирът не се гради никога с оръжия, а с протягане на ръце и с отваряне на сърцата“.

Призова да се спазват принципите на международното право и се надява на обща размяна на всички заложници между Русия и Украйна, както и да се гарантира възможността за достъп на хуманитарна помощ в Газа и да се предприеме незабавно освобождаване на заложниците, издигайки апел да не се допуска повече военните действия да продължат в различните краища на света. 

Аплодиран от присъстващите на площад „Св.Петър“ в Рим, папа Франциск завърши благословията си с обръщението:

„Нека светлината на възкресението озари умовете и сърцата ни, като ни накара да осъзнаем стойността на всеки човешки живот, който трябва да бъде приветстван, защитаван и обичан“.