Новини

Николай Денков: Ще продължим преговорите с ГЕРБ след вота оттам, откъдето ги завършихме

   
Николай Денков: Ще продължим преговорите с ГЕРБ след вота оттам, откъдето ги завършихме

Разбира се, че ще продължим след изборите. Нека да бъде ясно - ще започнем там, където ги завършихме сега. Така премиерът в оставка Николай Денков отговори на въпрос дали след изборите ще продължат преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ. Министър-председателят в оставка бе гост в предаването "Защо, господин министър" по Би Ти Ви.

Въпреки това той описа отношенията между ПП и ГЕРБ като ледена епоха. Политиката е изкуството на възможното - след изборите отново ще търсим какво е възможното, каза още Николай Денков. 

Има значение как се гласува в НС по важни въпроси - промяна в конституцията и законите, които се приемат. Това, което ни притесни, че много ясно се видя, че в един момент ние не говорим с ръководството на ГЕРБ, а много често говорихме с г-н Пеевски. Уговаряме си среща с г-н Борисов, а там се оказва Пеевски и говори много повече от Борисов.
Не вярвам нито на единия, нито на другия, докато не дойде конкретното действие - когато се стигне до гласуване и до предлагане на конкретни хора. Много често решения, които изглеждаха като решения на ръководството на ГЕРБ, всъщност ги чувах за първи път от Пеевски, каза още Николай Денков.

Той допълни, че се е надявал ротацията да е само техническо изпълнение. Предварително се бяхме разбрали на 18 месеца управление. Това, което е важно, е че през този период трябваше да се осъществи истинския процес на реформа с приемането на Закона на съдебната власт, избори за членове на Антикорупционната комисия, отделно попълването на различни органи. И това, което се оказа, че в този момент ГЕРБ всъщност избяга от тези реформи, каза още Денков. Той описа историята с поведението на ГЕРБ за ротацията с "ще ти купя колело, ама друг път". И допълни, че ГЕРБ с ДПС имат огромно влияние в съдебната власт и различните регулатори. И очевидно не са готови да променят системата такава, каквато е, каза още Денков.

По думите му кабинетът бил направен с условието, че стартира с тази управленска програма. А в средата на периода ще бъдат сменени само тези министри, за които и двамата сме съгласни, и ще бъдат ротирани премиера и вицепремиера. Изведнъж в средата на периода ГЕРБ каза, че искат да започнат отначало, разказа премиерът в оставка. 

Той заяви, че с всички министри докрая са успели да действат като екип. Всеки един от тези министри трябваше да се справи в много трудна ситуация. Вътрешният министър се справи доста добре със задачата за Шенген, не беше сам. Но има и проблеми - сега изскочиха въпроси, на които няма убедителни отговори. Нотариуса бил ли е нещатен сътрудник или не е? Имало ли е полицаи, които са били пред "8-те джуджета" и съответно да са охранявали съответния клуб? Не чувам убедителни отговори, каза още Николай Денков. И попита риторично как да се прави правосъдна реформа с вътрешен министър, който прикривал връзки.

Абсолютно ненормално е един министър да смята, че политическата сила, която го е представила и го е подкрепила, може да го заплашва и да прави абсурдни неща, каза той по отношение на министъра на електронното управление Александър Йоловски. 

Няма как да бъдем в общ кабинет с този министър. 

Категорично "не", казвам го без съмнение, отговори Денков на въпрос дали е имало корупционни практики в правителството му . Единственото, което ме притеснява, са назначенията в МВР и прикриването на връзки. Няколко пъти трябваше да подтикна министъра да вземе мерки за насилието в протестите срещу БФС. Ако не бях казал няколко пъти да вземе мерки, може би нямаше да има мерки и там, каза още той. 

А по отношение на твърденията на Бойко Борисов за натиск от министри на чужди държави, Денков обясни, че имало голяма загриженост от хората в Европа. Бях на Европейски съвет. Почти всичките ме питаха какво се случва в България - да имаме стабилен кабинет, който да продължи нататък. Това да питат различни ръководители на европейски държави и да изразяват грижа, е нещо съвсем нормално. Ако такъв въпрос го е притеснил, значи проблемът е другаде, обясни премиерът в оставка. 

На въпрос дали знае кой е предложил текстовете в конституцията за института на служебното правителство, Денков заяви, че не е участвал в тези обсъждания. Участвах в обсъждането на тези текстове с Венецианската комисия - тя предпочита варианта, в който остава редовното правителство и то провежда избори. Това е първият вариант, който предложихме от ПП-ДБ. Когато не беше приет, тогава някъде при обсъждането в парламента, аз не съм бил там, някой, не знам кой, е предложил този втори вариант. Той не е измислен в България - пак се използва в други държави, обясни Николай Денков. И каза, че най-трудно в момента е на Димитър Главчев, на когото трябва да се направи опит да му се помогне да си свърши работата. Той призова Главчев да се опита да направи честни избори.