Новини

Номинациите на ПП за ЕП: Лорер, Хазарта, Настимир Ананиев, Божанков

   
Номинациите на ПП за ЕП: Лорер, Хазарта, Настимир Ананиев, Божанков

Във втория ден на най-висшия си партиен форум от "Продължаваме промяната" дадоха заявка да бъдат първа политическа сила след изборите. Според съпредседателя на формацията Кирил Петков това е напълно възможно, защото, по думите му, българският народ е видял, че не са се съгласили да се извърши само ротация без реформи в службите за сигурност, съдебната система и регулаторите:

"Искаме да сме първа политическа сила, за да покажем, че българският народ стои зад същата визия - с тези реформи, с тези идея, с тази идея за България като една една нормална европейска държава. Шенген днеска е по въздух и по вода. Можеше да бъде още до края на годината пълен Шенген и да влезем в Еврозоната. сега просто се отлага с няколко месеца. Няма да се предаваме и няма да се огъваме, защото някой си мисли, че властта е по-важна. И другото, което се разбра ясно - че всички други партии се съобразяват, ако имаме политическата сила". Петков потвърди казаното по-рано днес в предаването "Неделя 150", че подуправителят на БНБ Андрей Гюров никога не е бягал от отговорност и би взел тежкото решение да бъде служебен премиер.

На партийния форум днес е било решено и кои ще са кандидатите на ПП за общата европейска листа с ДБ. Имената ще бъдат съобщени по-късно, увериха лидерите на формацията.

Предварително ясен засега е само водачът - бившият председател на НС Никола Минчев. По информация на БНР сигурно е присъствието в нея на бившия министър на иновациите Даниел Лорер.

След изборите ще преговарят за управлението само с формации, които не поставят под въпрос европейския път на България, посочи другият съпредседател на ПП Асен Василев в отговор на въпрос дали ще преговарят отново с ГЕРБ:

"Ние търсим подкрепа, за да се свърши определена работа. Всяка партия, която е готова в тази посока да придвижи страната, ние ще преговаряме с тях, за да може тези стъпки да се случат. С ГЕРБ преговаряхме и работехме, докато те подкрепяха посоката на движение. В момента, в който те се отметнаха, видяхте, че отиваме на избори". 

Потвърдено беше, че ПП и ДБ ще се явят заедно и на европейските, и на предсрочните парламентарни избори. Делегатите на форума гласуваха 14 кандидатури за включване в общата листа с ДБ за европейските избори. Неин водач ще е бившият председател на НС Никола Минчев. Сред номинираните от ПП са бившият министър на иновациите Даниел Лорер, депутатите Христо Петров – Ицо Хазарта, Настимир Ананиев, Явор Божанков, Искрен Митев, Деница Симеонова. 

Обновен беше и Изпълнителният съвет на партията. Членовете му бяха наречени от Кирил Петков "генерали на промяната".