Новини Свят

Битката за Истанбул беляза местния вот в Турция

   
Битката за Истанбул беляза местния вот в Турция

Изборите в неделя взеха жертви след сблъсъци пред секциите. Борбата за Истанбул беше в центъра на местните избори в Турция. Над 61 млн. души можеха да упражнят правото си на глас в 81 провинции. Мегаполисът обаче отново прикова вниманието. Преди 5 години 52-годишният Екрем Имамоглу от опозицията на кемалистите - Народнорепубликанската партия (НРП), спечели вота и прекъсна дългогодишната власт на Ердоган. С последните официални резултати се очертава той да запази поста си. При 41,43% отворени урни Имамоглу има 50% подкрепа в сравнение с 41,26% на съперника му от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) - бившия министър на околната среда и урбанизацията Мурат Курум.

Какъвто и да е крайният резултат от изборите в Истанбул, той ще се разглежда като решаващ за това дали опозицията ще бъде голяма заплаха за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на следващите президентски избори. Ердоган обяви наскоро, че тези избори са последните, преди да предаде властта на младите Докато според някои това е малко вероятно, то едно е ясно - “който спечели Истанбул, печели Турция”.

“Истанбул е неговият дом. Загубата от опозицията на местните избори през 2019 г. беше опустошителна за него”, посочи председателят на Центъра за политически изследвания Genar Ихсан Акташ. Тогава партията на Ердоган не загуби само Истанбул, а и столицата Анкара, популярната туристическа дестинация Анталия и още 9 града. “Когато имаш подкрепата на Истанбул, ти директно ставаш актьор в националната политика. И в световен мащаб”, обясни още Акташ. Градът е дом на около 16 млн. души - 1/5 от населението. Именно затова, който е начело на Истанбул, контролира значителна част от икономиката на Турция, включително търговията, туризма и финансите.

Кандидатът на ПСР Мурат Курум и президентът Реджеп Ердоган по време на събитие от предизборната кампания. СНИМКА: РОЙТЕРС
Кандидатът на ПСР Мурат Курум и президентът Реджеп Ердоган по време на събитие от предизборната кампания. СНИМКА: РОЙТЕРС 

Дали обаче изборът на Ердоган кой да е кандидат за кмет на Истанбул е способен да му донесе желаната победа? 47-годишният Курум беше едно от водещите лица на правителството за справяне с последствията от разрушителните земетресения, които засегнаха Турция през 2023 г. и отнеха живота на над 53 хил. души. В хода на предизборната си кампания обаче Курум не се показа като силен кандидат Ердоган като че ли му направи лоша услуга с подкрепата си и с целия арсенал от хора и институции, които намеси в кампанията.

Така някои избиратели започнаха да смятат, че освен кандидат в лицето на Курум, имат и такъв в сянка - президента. Сред плюсовете на ПСР обаче е приоритетът от дневния им ред - разрушаването на стари сгради в Истанбул и строежа на такива, които са устойчиви на земетресения. Хората там от доста време са притеснени заради предупрежденията на сеизмолози, че опустошително земетресение ще ги удари всеки момент. Имамоглу същевременно вече няма подкрепата на други опозиционни партии, които за разлика от 2019 г. този път имат издигнат кандидат. Според социологични проучвания обаче победата на Имамоглу е почти сигурна, и то с видима разлика. В последното проучване на MetroPoll например Имамоглу завършва първи с 48,6%, а Курум е втори с 37%.

“Надявам се вотът да донесе най-доброто за нашата нация. Надявам се да донесе спокойствие, мир и радостта от съвместното съществуване”, заяви Имамоглу, докато гласуваше в истанбулския квартал “Бейликдюзю”, на който преди време беше районен кмет. Настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш пък отбеляза, че няма “никакво съмнение” за резултата от вота, и допълни, че ще празнува в по-късните часове в неделя. Основен опонент на Яваш е кандидатът на ПСР Тургут Алтънок.

Вотът не премина спокойно - след конфликти в Диарбекир и Бурса загинаха двама души, а поне 11 бяха ранени. Основа за размириците били политически разногласия, които ескалирали в бой и стрелба. Същевременно в някои места с кюрдско мнозинство имаше спречквания с полицията заради предполагаемо манипулиране на вота в полза на ПСР. Кандидат за кмет на Шърнак от прокюрдската партия ДЕМ заяви, че хората протестират, тъй като “държавната власт доведе гласоподаватели, които не са от тук, не са от кюрдските градове, а от турските метрополии”.