Анализи

Нейнски: Изборите не могат да ни спънат, важното е в България да се извършват категорични реформи

   
Нейнски: Изборите не могат да ни спънат, важното е в България да се извършват категорични реформи
  News.bg

"Това е голямо събитие, независимо, че е компромисно. Голяма крачка напред. Надявам се още тази година и сухопътният Шенген да влезе в сила".

Това заяви в ефира на БНТ дипломатът и бивш министър на външните работи Надежда Нейнски по отношение на влизането ни в Шенген по въздух.

В международно отношение има още какво да правим, за да не бъдем зависими от една или друга държава", добави тя.

"Изборите не могат да ни спънат, във всяка държава се провеждат избори. По-важното е дали в България се извършват категорични реформи, от които имамме нужда, а не дали ще се проведат избори. Смятам, че по-различна конфигурация на властта няма да има, но отиваме на избори, защото нямаше ясно структурирано правило затова как да се сформира кабинет. Едно коалиционно споразумение с четиригодишен срок, щеше да е доста по-стабилно", каза още Нейнски.

"В много отношения бяха дадени заявки за промяна - Шенген, Украйна, реформите в българската армия, бяха от голямо значение за страната ни. Но има много още какво да се напарви", смята тя.

"Нивата на инфлацията са условието за влизането ни в еврозоната", допълни Нейснки.

"Всички, които участват в едно или друго правителство, са политически лица, зависими от политики, целта обаче на едно служебно правителство е да организира честни избори", добави тя.

"След тези парламентарни избори, независимо от резултата, голяма ще е отговорността на първата политическа сила, но трябва да се запази евроатлантическото. Трябва да има ясно разписано споразумение и не трябва да има борба за власт и его при управляващите", категорична е тя.


Анкета

Зависи ли как ще гласувате от предизборната кампания на кандидатите?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14