Свят

Европрокуратурата поема разследването на преговорите между Фон дер Лайен и Pfizer

   
Европрокуратурата поема разследването на преговорите между Фон дер Лайен и Pfizer

Висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на Pfizer. Това съобщи говорител на прокуратурата в Лиеж.

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват Фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, видени от "Политико". Макар че прокурорите разследват предполагаеми криминални деяния, все още на никого не са повдигнати обвинения по случая.

Разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство. Последното обаче е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство на Доналд Туск.

Жалбата на Болдан се фокусира върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между Фон дер Лайен и шефа на Pfizer Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от COVID-19.

Вестник "Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу ЕК. Причината - отказа на Комисията да разкрие съдържанието на съобщенията въпреки искане за достъп до документи.

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на ЕК в мегасделката за ваксините, чиято стойност е над 20 млрд. евро. Прокуратурата води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на ЕК или от други страни в Европа.