Свят

Хакери откраднали данните на 800 000 затворници в Русия (СНИМКА)

   
Хакери откраднали данните на 800 000 затворници в Русия (СНИМКА)
  google

Само няколко часа след смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални през февруари в руски затвор, група антикремълски хакери започнали да търсят отмъщение. Използвайки компютърна мрежа, свързана с руската затворническа система, хакерите публикували снимка на Навални на уебсайта на затвора. Това става ясно от интервюта с хакерите, скрийншотове и данни, разпространени от CNN.„Да живее Алексей Навални!", гласи съобщението на хакнатия уебсайт, придружено от снимка на опозиционния лидер и съпругата му Юлия на политически митинг.

При пробива в сигурността е била открадната и база данни, съдържаща информация за стотици хиляди руски затворници, техни роднини и контактите им. Хакери твърдят, че са се добрали и до информация за затворниците в арктическата наказателна колония, където Навални почина.

Хакерите от различни националности споделят тези данни, включително телефонните номера и имейл адресите "с надеждата, че някой може да се свърже с тях и да помогне с информация за случилото се с Навални", казва пред CNN анонимен хакер, който твърди, че е участвал в пробива.

Те са използвали достъпа си и до онлайн магазина на руската затворническа система, чрез който членовете на семействата купуват храна за затворниците. Целта - да намалят цените на 1 рубла, което е приблизително 0,01 долара. Обикновено тези стоки струват над 1 долар.

Базата данни съдържа информация за около 800 000 затворници и техните роднини и контакти, твърдят хакерите.