Икономика

Симеон Караколев, НОКА: Не се очаква поскъпване на агнешкото за Великден тази година

   
Симеон Караколев, НОКА: Не се очаква поскъпване на агнешкото за Великден тази година
  google

Тази пролет очакваме същите цени на агнешкото месо спрямо миналата година. Това съобщи за Радио Варна Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация в България. 

Цената на едро за агнета в кланиците е между 7 и 9 лева без ДДС на кг. На дребно във фермите можем да намерим агнешко за около 12-14 лева за кг живо тегло, а за трупно - 27-28 лева за кг. "Не би следвало да е по-скъпо в магазините", посочи Караколев. 

Агнешко месо, внос от Северна Македония, ще има по магазините тази година. Проблемът, посочва Колев, е че в магазинната мрежа у нас се прилагат манипулации - македонското месо се предлага като българско и по този начин се получава една по-висока цена, тъй като в западната ни съседка продават агнешкото с 20 % по-евтино. 

Миналата година органите по безопасност на храните са заловили в Кърджали над 30 тона агнешко от Северна Македония с премахнати печати и предлагано за българско, каза още Караколев. Трябва да има стриктен контрол, за да няма такива практики и тази година, категоричен е председателят на НОКА.

Около 4 евро за живо тегло се предлага тази година е Северна Македония, а в Румъния цените варират от 4 до 4,50 евро за кг. "Няма голяма разлика в цените на месото тази година", допълни Караколев. 

Прясното месо има свеж цвят, по него няма тъмни петна и не е сухо. "Започне ли да тъмнее агнешкото, значи е старо", посъветва Симеон Караколев. 

Купуването на месо от ферма остава най-добрият и сигурен вариант, при който можем да сме сигурни в това, че ще сложим на трапезата си прясно месо, допълни той.