Свят

Financial Times: Все повече страни от НАТО подкрепят новата политика на Макрон

   
Financial Times: Все повече страни от НАТО подкрепят новата политика на Макрон

Френският президент Еманюел Макрон възстановява връзките си в балтийския регион с обещание да победи Русия и намира все повече подкрепа в страни от НАТО, пише The Financial Times.

"Френският президент Еманюел Макрон е бил прав да държи Русия в неизвестност за границите на западната подкрепа за Киев, когато е изказал възможността за изпращане на войски в Украйна", коментира външният министър на Финландия. Елина Валтонен е заявила пред Financial Times, че "сега не е моментът за изпращане на войници на място и дори не сме склонни да го обсъждаме на този етап. Но в дългосрочен план, разбира се, не бива да изключваме нищо".

Забележките на Валтонен, повторени от лидери и официални лица в Балтийските държави, подчертават как Макрон е намерил благоволението на членовете на фронтовата линия на НАТО след неотдавнашното му обръщане към Русия и предупрежденията му, че "поражението на Москва в Украйна е от първостепенно значение за сигурността на Европа".

В продължение на десетилетия Франция е гледана с дълбоко подозрение в голяма част от Централна и Източна Европа, тъй като пренебрегва интересите на региона в областта на сигурността, ухажвайки Кремъл. "Дори след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и доказателствата за широкоразпространени военни престъпления Макрон заяви, че Русия не трябва да бъде "унижавана", пише FT, цитиран от "Фокус".
Оттогава той стигна до заключението, че Русия представлява екзистенциална заплаха за ЕС и за френската сигурност. Френският президент смая съюзниците си през февруари, когато разкри, че може да е готов да изпрати бойни сили, за да попречи на руската победа над Украйна. Той заяви, че се опитва да възстанови "стратегическата двусмисленост" спрямо Москва.

Германия, САЩ и Обединеното кралство обаче бързо изключиха разполагането на войски, което според критиците на Макрон отрича двусмислието, което той се опитваше да създаде.

Валтонен смята, че съвсем не е било грешка да се държи Русия в догадки за това какво ще са готови да направят поддръжниците на Украйна. "Защо ние, особено като не знаем докъде ще стигне тази война и какво ще се случи в бъдеще, да разкриваме всичките си карти? Наистина не бих могла да знам."

Ингрида Шимоните, министър-председател на Литва, също се е изказала положително за опита на Макрон да създаде "стратегическа двусмисленост". "Това, което ми хареса в двете неотдавнашни изявления на президента Макрон, е, че той заяви, че всъщност защо трябва да си поставяме червени линии, когато Путин по принцип няма червени линии?"

"При отсъствието на единомислие Макрон прави най-мъдрия ход', коментира Жигимантас Павилионис, ръководител на комисията по външни работи в литовския парламент. "Той ни чува. Той ни разбира."

Външният министър на Естония Маргус Цахкна заявява, че намесата на Макрон е "събудила малко лидерите на Европа - вместо да се изпращат войски на място, е по-безопасно да се изпратят оръжия и пари" в Украйна. "Това кара Путин да се загрижи за това какво всъщност може да направи Европа. Това нестандартно мислене е полезно."