Шоу

Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

   
Масова истерия в САЩ заради предстоящото слънчево затъмнение

Предстоящото пълно слънчево затъмнение, което се очаква на 8 април и ще може да бъде наблюдавано в САЩ, Канада и Мексико, предизвика масова тревога. Населението се запасява с храна, вода и гориво, а в някои щати ще бъде обявено бедствено положение. В извънредна ситуация е и Ниагара Фолс в Канада, където се очакват туристи.

С наближаването на явлението училищата в Източна Канада предприемат мерки, за да гарантират, че учениците няма да бъдат в училище по време на пълното слънчево затъмнение на 8 април, като отменят учебните занятия или избират ранното им прекратяване, съобщава bTV.

Те се опасяват, че децата могат да увредят очите си, като гледат директно към слънцето, или че тъмнината в средата на следобеда ще направи прибирането им у дома опасно. Според НАСА единственият момент, когато е безопасно да гледате слънцето без защита на очите, е по време на пълното слънчево затъмнение, или кратките моменти, когато Луната напълно блокира слънчевата светлина и не се вижда никаква слънчева светлина. Очаква се това да продължи между 3 и 4 минути на 8 април.

„Обявяването на извънредно положение укрепва инструментите, с които регионът разполага, за да гарантира здравето и безопасността на жителите и посетителите и да защити инфраструктурата при всеки сценарий, който може да възникне“, се казва в прессъобщение на регион Ниагара.

Ниагарският водопад, разположен на канадско-американската граница, е ключово място за наблюдение на затъмнението и много хора ще пътуват дотам само за да мога да видят явлението от едно от природните чудеса на Северна Америка. Кметът на град Ниагара Фолс в Онтарио - Джим Диодати, прогнозира най-високата посещаемост в града досега. Той очаква около до 1 милион души в сравнение с 14-те милиона, които обикновено го посещават през цялата година.

В САЩ също се обсъжда затварянето на учебни заведения и някои щати призоваха гражданите да се запасят с храна и гориво. Причината обаче не е апокалиптична, а за да се избегнат струпвания и опашки по пътищата и в затворените пространства.

От НАСА съветват да се носят сертифицирани очила за затъмнение в тези няколко минути и предупреждават, че слънчевите очила не могат да заместят очилата за затъмнение. Лещите на очилата за слънчево затъмнение са изработени от черен полимер или смола, наситена с въглеродни частици, което блокира почти цялата инфрачервена и ултравиолетова светлина. За разлика от тях слънчевите очила не блокират инфрачервената радиация.

Пътят на лунното затъмнение ще премине през градове и села в Онтарио, Квебек, Ню Брунсуик, Нова Скотия, остров Принц Едуард и най-големият канадски остров - Нюфаундленд.

Слънчевите затъмнения се случват само във фазата на новолуние, когато Луната се намира между Земята и Слънцето. По време на слънчево затъмнение Луната хвърля сянка върху Земята и закрива гледката ни към Слънцето. Въпреки че слънчевите затъмнения се случват толкова често, колкото и лунните, те всеки път се виждат от толкова малка площ на Земята, че е много по-рядко можем да ги наблюдаваме.

Явлението е толкова специално, защото пълно слънчево затъмнение ще може да се види отново на територията на САЩ едва през август 2044 г., а пръстеновидно затъмнение, при което Луната не може да закрие напълно Слънцето, ще се появи отново в тази част на света едва през 2046 г.